Gusta juha od kiselog kupusa s dimljenim rebrima, kobasicama, kaparima i limunom
PT120M Min
sastojci
- 500 g kiselog kupusa
- 300 g dimljenih svinjskih rebara
- 200 g dimljene kobasice, narezane na kolutiće
- 1 glavica luka (oko 100 g)
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja (30 ml)
- 1 mrkva (oko 100 g)
- 1 korijen celera (oko 150 g)
- 2 žlice kapara (20 g)
- 1 limun, sok (oko 50 ml)
- 2 lista lovora
- 1 žličica dimljene paprike u prahu
- 1.5 l pilećeg ili svinjskog temeljca
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- peršin, za posluživanje
Način pripreme
Dimljena rebra stavite u lonac s vodom i kuhajte ih na srednje jakoj vatri oko 30 minuta kako bi omekšala. Kad rebra izvadite iz lonca, ostavite ih da se malo ohlade, a zatim odvojite meso od kosti i narežite ga na manje komade.
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, dok ne zamiriše.
Dodajte narezanu mrkvu i celer te pirjajte 5 minuta da povrće malo omekša.
Umiješajte kiseli kupus i listove lovora. Pospite dimljenom paprikom u prahu i dobro promiješajte.
Ulijte temeljac u lonac i dodajte usitnjeno kuhano meso i kobasice. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 1 sat.
Nakon toga dodajte kapare i sok limuna te začinite solju i paprom po svom ukusu. Kuhajte još 10 minuta kako bi se svi okusi proželi.
Poslužite juhu toplu i posutu svježe nasjeckanim peršinom. Uz juhu možete poslužiti i svježi kruh ili domaće lepinje.