Copyright (c) 2018 from my point of view/Shutterstock. No use without permission.

Bogata juha od škampa i kozica

sastojci

  • 1.2 kg škampa
  • 400 g tiger kozica
  • 200 g ljutike
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 g mrkve
  • 50 g korijena peršina s lišćem
  • 50 g celera
  • 100 ml maslinova ulja
  • 150 ml bijelog vina
  • 100 g riže
  • 1.2 l temeljca od škampa
  • sol, papar

Način pripreme

01

Očistite škampe, meso ostavite sa strane, sve ostalo koristite za bazu juhe. Odvojite 4 kozice za dekoraciju, meso ostalih narežite na kolute.

02

Narežite ljutiku, češnjak, mrkvu, celer i peršin. U dobro zagrijan lonac stavite ljušture škampa, gnječite ih, dodajte 80 ml ulja, luk, češnjak i korjenasto povrće, kratko popržite, zalijte vinom.

03

Kad alkohol reducira dodajte rižu, zalijte temeljcem od škampa i kuhajte 20 minuta. Stavite na isti lonac sito i kuhajte na pari meso škampa 3 – 4 minute.

04

Kad je riža kuhana, ubacite štapni mikser i miksajte juhu.

05

Začinite juhu solju i po želji paprom, dodajte meso kozica i prokuhajte 1 – 2 minute.

06

Preostale 4 kozice popecite u tavi na malo maslinova ulja, posolite. Prstima natrgajte meso škampa i dodajte u juhu prije posluživanja.

07

Dekorirajte pečenom kozicom, pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

podijeli