sastojci
Zakvas:
- 100 g raženog brašna
- 500 ml prokuhane vode
- 2 češnja češnjaka
- 1 list lovora
Juha:
- 20 g maslaca
- 200 g slanine
- 500 g bijelih kobasica
- 250 g crvenog luka
- 150 g mrkve
- 150 g pastrnjaka
- 200 g krumpira
- 100 g celera
- 50 g umaka od hrena
- 200 ml kozjeg mlijeka
- sol, bijeli papar, mažuran
- 2 tvrdo kuhana jaja
Način pripreme
Najprije pripremite zakvas. Prokuhajte vodu, ulijte u staklenku, u toplu vodu umiješajte raženo brašno, dodajte češnjak i list lovora, zatvorite celofanom i gumicom i ostavite na toplom i tamnom mjestu 4 - 5 dana. Svaki dan otvorite staklenku da izađu plinovi i ponovno zatvorite. Nakon 2 dana izvadite iz staklenke češnjak i lovor. Kad ste dobili kvas ugodnog mirisa (4. ili 5. dan) procijedite i zadržite tekućinu.
Luk, celer, mrkvu, pastrnjak i slaninu narežite na kockice.
Posebno skuhajte krumpir narezan na kocke. U velikom loncu popržite kockice slanine i luka, odložite sa strane. U isti lonac dodajte maslac, mrkvu, celer i pastrnjak, lagano pirjajte, zalijte vodom (1,2 l), posolite, kuhajte 15 minuta. Ulijte u lonac zakvas, vratite luk i slaninu, dodajte kuhani, zgnječeni krumpir, bijele kobasice i umak od hrena, kuhajte 10 minuta.
Na kraju ulijte kozje mlijeko, začinite bijelim paprom i kratko prokuhajte.
Prije posluživanja dodajte u juhu polovice kuhanog jajeta i pospite sjeckanim svježim mažuranom.