Bijela juha s kobasicom i jajetom

Ukupno trajanje
40
Min
min

sastojci

Zakvas:

  • 100 g raženog brašna
  • 500 ml prokuhane vode
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 list lovora

Juha:

  • 20 g maslaca
  • 200 g slanine
  • 500 g bijelih kobasica
  • 250 g crvenog luka
  • 150 g mrkve
  • 150 g pastrnjaka
  • 200 g krumpira
  • 100 g celera
  • 50 g umaka od hrena
  • 200 ml kozjeg mlijeka
  • sol, bijeli papar, mažuran
  • 2 tvrdo kuhana jaja

Način pripreme

01

Najprije pripremite zakvas. Prokuhajte vodu, ulijte u staklenku, u toplu vodu umiješajte raženo brašno, dodajte češnjak i list lovora, zatvorite celofanom i gumicom i ostavite na toplom i tamnom mjestu 4 - 5 dana. Svaki dan otvorite staklenku da izađu plinovi i ponovno zatvorite. Nakon 2 dana izvadite iz staklenke češnjak i lovor. Kad ste dobili kvas ugodnog mirisa (4. ili 5. dan) procijedite i zadržite tekućinu.

02

Luk, celer, mrkvu, pastrnjak i slaninu narežite na kockice.

03

Posebno skuhajte krumpir narezan na kocke. U velikom loncu popržite kockice slanine i luka, odložite sa strane. U isti lonac dodajte maslac, mrkvu, celer i pastrnjak, lagano pirjajte, zalijte vodom (1,2 l), posolite, kuhajte 15 minuta. Ulijte u lonac zakvas, vratite luk i slaninu, dodajte kuhani, zgnječeni krumpir, bijele kobasice i umak od hrena, kuhajte 10 minuta.

04

Na kraju ulijte kozje mlijeko, začinite bijelim paprom i kratko prokuhajte.

05

Prije posluživanja dodajte u juhu polovice kuhanog jajeta i pospite sjeckanim svježim mažuranom.

podijeli