sastojci
- 250 g cheddar sira
- 250 g slanine
- 100 g crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 stabljika celera
- 1 ljuta papričica
- 1 grančica timijana
- 350 ml svijetlog piva
- 700 ml pilećeg temeljca
- 60 g maslaca
- 60 g brašna
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- sol, papar
- 0.5 vezice vlasca
- 200 g alpskog kruha
Način pripreme
Slaninu narežite na kockice, popržite je da pusti masnoću pa odložite sa strane. Na masnoću dodajte sitno sjeckani luk, sjeckanu stabljiku celera, sjeckanu papričicu bez sjemenki, sjeckani češnjak i sjeckane listiće timijana.
Kratko popržite, zalijte polovicom količine piva, kuhajte da tekućina reducira pa zalijte s 500 ml temeljca i nastavite kuhati na laganoj vatri. Na maslacu svijetlo popržite brašno; stalno miješajući zalijte preostalim temeljcem (pazite da ne nastanu grudice), umiješajte u juhu i kuhajte miješajući do željene gustoće.
U međuvremenu naribajte cheddar. U juhu dodajte vrhnje za kuhanje i 150 g ribanog sira, zalijte preostalim pivom pa nastavite kuhati miješajući 5 minuta. Na kraju u juhu umiješajte kockice slanine, začinite solju i paprom.
Alpski kruh narežite na kocke 2 x 2 cm i tostirajte. Raspodijelite juhu u zdjelice, dodajte u svaku hrpicu sira i nekoliko kockica kruha, pospite sitno sjeckanim vlascem i poslužite.
Juhu možete posuti i sitno sjeckanim orasima koje ste lagano prepržili na suhoj tavi.