Zeleni pljukanci u umaku sa šunkom
sastojci
Za tijesto
- 200 g zamrznutog špinata (usitnjenog)
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 0.5 žličice soli
Za umak
- 150 g šunke
- 1 žlica ulja
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- malo naribanog muškatnog oraščića
- sol
- crni papar
Način pripreme
Špinat odmrznite, stavite ga u gustu cjediljku pa pomoću žlice dobro istisnite iz njega vodu. Pustite ga još neko vrijeme da se dobro ocijedi.
Brašno posolite, dodajte špinat, jaje i zamijesite čvrsto tijesto (ovisno o veličini jajeta i vlažnosti špinata, možda će vam trebati još jedno jaje). Tijesto oblikujte u tanji valjak pa ga nožem režite na oko ½ cm debljine. Od malih komadića tijesta rukama oblikujte pljukance tako da ih lagano trljate među prstima.
Zagrijte oko 2 litre vode, posolite je, a kad zakuha stavite pljukance lagano miješajući. Kad isplivaju na površinu, kuhajte ih još 2 minute, a zatim ih ocijedite i kratko isperite pod mlazom hladne vode. Šunku, prethodno narezanu na ploške, narežite na manje komade i stavite u tavu na zagrijano ulje. Dodajte protisnuti češnjak i kratko zagrijte uz miješanje. Ulijte vrhnje, posolite, pospite paprom, muškatnim oraščićem i kuhajte da dobijete umak. Umiješajte ocijeđene pljukance, promiješajte da se prožmu umakom i poslužite tople.
Tijesto prije pripreme prekrijte plastičnom folijom da se previše ne isuši.