Zeleni njoki u crvenom umaku
sastojci
Za njoke
- 300 g špinata
- 300 g krumpira
- 250 g oštrog brašna
- 1 jaje
- sol
- 0.5 žličice naribanog muškatnog oraščića
- 1 žlica ulja
Za umak
- 800 g pelata
- 1 žličica šećera
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 50 g sira Grana Padano
- sol i papar
Način pripreme
Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici. Stavite ga u cjedilo i pritišćite žlicom da istisnete svu suvišnu tekućinu.
Krumpir u ljusci skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga, ogulite i ohladite pa ga dobro protisnite (propasirajte), dodajte brašno, jaje, malo soli, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat pa umijesite tijesto.
Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte duge valjčiće, a zatim izrežite njoke. Kuhajte ih u slanoj kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.
Narezane pelate, šećer, protisnuti češnjak, malo soli i papra pirjajte na blagoj vatri oko 10 minuta, a pred kraj umiješajte nasjeckani peršin.
Njoke poslužite s umakom od rajčice posute naribanim sirom.