Zeleni doručak s falafelom
sastojci
- 100 g rikole
- 2 avokada
- 60 g SPAR Natur*pur BIO bulgura
- 2 limete
- 10 g mikrozelenja
Falafel:
- 500 g kuhanog slanutka
- 2 režnja češnjaka
- sok ½ limuna
- 20 g tahinija
- 60 g integralnog brašna
- 30 ml maslinova ulja
- 2-3 grančice korijandra
- sol, papar
Pesto:
- 1 avokado
- 20 g rikole
- 1 režanj češnjaka
- 20 g naribanog parmezana
- sok ½ limuna
- 60 ml maslinovog ulja
Način pripreme
Za falafel smiksajte kuhani slanutak, limunov sok, maslinovo ulje, nasjeckane listiće korijandra i tahini.
Začinite solju i paprom te umiješajte 3-4 žlice integralnog brašna da dobijete jednoličnu smjesu.
Oblikujte kuglice, lagano ih stisnite i odložite u hladnjak 30 minuta.
Pržite na sezamovu ulju, na srednjoj vatri, do zlatnožute boje, pa odložite na papirnati ubrus.
Bulgur prelijte kipućom vodom (u omjeru 1 : 2,5), posolite, začinite s nekoliko kapi maslinova ulja, poklopite i ostavite da bubri 15 minuta.
Za pesto prepolovite i ogulite avokado, uklonite košticu i narežite na kockice.
U visoku usku posudu ubacite kockice avokada, dodajte nasjeckanu rikolu i češnjak te malo maslinova ulja. Miksajte štapnim mikserom polako ulijevajući ulje u tankom mlazu; dodajte naribani sir i limunov sok te blago posolite.
Preostala 2 avokada prepolovite, ogulite i narežite na ploške, a limete prepolovite.
Raspodijelite rikolu u zdjelice, dodajte u svaku 5-6 falafela, ploške pola avokada, polovicu limete, 1-2 žlice bulgura, malo mikrozelenja u sredinu, pikantirajte pestom i poslužite.