Zeleni doručak s falafelom

sastojci

  • 100 g rikole
  • 2 avokada
  • 60 g SPAR Natur*pur BIO bulgura
  • 2 limete
  • 10 g mikrozelenja

Falafel:

  • 500 g kuhanog slanutka
  • 2 režnja češnjaka
  • sok ½ limuna
  • 20 g tahinija
  • 60 g integralnog brašna
  • 30 ml maslinova ulja
  • 2-3 grančice korijandra
  • sol, papar

Pesto:

  • 1 avokado
  • 20 g rikole
  • 1 režanj češnjaka
  • 20 g naribanog parmezana
  • sok ½ limuna
  • 60 ml maslinovog ulja

Način pripreme

01

Za falafel smiksajte kuhani slanutak, limunov sok, maslinovo ulje, nasjeckane listiće korijandra i tahini.

02

Začinite solju i paprom te umiješajte 3-4 žlice integralnog brašna da dobijete jednoličnu smjesu.

03

Oblikujte kuglice, lagano ih stisnite i odložite u hladnjak 30 minuta.

04

Pržite na sezamovu ulju, na srednjoj vatri, do zlatnožute boje, pa odložite na papirnati ubrus.

05

Bulgur prelijte kipućom vodom (u omjeru 1 : 2,5), posolite, začinite s nekoliko kapi maslinova ulja, poklopite i ostavite da bubri 15 minuta.

06

Za pesto prepolovite i ogulite avokado, uklonite košticu i narežite na kockice.

07

U visoku usku posudu ubacite kockice avokada, dodajte nasjeckanu rikolu i češnjak te malo maslinova ulja. Miksajte štapnim mikserom polako ulijevajući ulje u tankom mlazu; dodajte naribani sir i limunov sok te blago posolite.

08

Preostala 2 avokada prepolovite, ogulite i narežite na ploške, a limete prepolovite.

09

Raspodijelite rikolu u zdjelice, dodajte u svaku 5-6 falafela, ploške pola avokada, polovicu limete, 1-2 žlice bulgura, malo mikrozelenja u sredinu, pikantirajte pestom i poslužite.

podijeli