Zapečeni škampi i lignje s tjesteninom
sastojci
- 500 g očišćenih lignji
- 400 g očišćenih repova škampa
- 200 g tjestenine pužići
- 80 g luka
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 3 češnja češnjaka
- 40 g naribanog parmezana
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 50 ml bijelog vina
- 1 žličica sušenog ružmarina
- 1 žličica sušenog timijana
- sol
- papar
- maslac za premazivanje kalupa
Za umak bešamel:
- 40 g maslaca
- 25 g glatkog brašna
- 40 g naribanog parmezana
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- sol
- papar
Način pripreme
Tjesteninu skuhajte u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijedite je, isperite pod mlazom hladne vode i stavite u namašćenu vatrostalnu posudu (oko 30 x 20 cm).
Pripremite bešamel tako da na zagrijani maslac stavite brašno i kratko ga pržite, samo toliko da blago počne mijenjati boju. Polako dolijevajte mlijeko neprestano miješajući. Posolite, popaprite, dodajte naribani muškatni oraščić i, uz lagano miješanje, pustite da zakuha.
Potom umiješajte naribani parmezan, prelijte preko tjestenine i izmiješajte.
U tavi na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i pržite ga dok ne omekša. Dodajte na kolutiće narezane lignje i pržite ih do blage zlatnožute boje.
Podlijte vinom, a kad vino ispari, dodajte očišćene repove škampi, protisnuti češnjak, timijan, ružmarin, malo soli, papra i pržite još jednu minutu.
Maknite s vatre i rasporedite po tjestenini u kalupu.
Jaje razmutite i pomiješajte s razrađenim kiselim vrhnjem i naribanim parmezanom. Prelijte preko škampa i lignji pa posudu dobro zatvorite folijom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 200 °C pa uklonite foliju i zapecite još 10-ak minuta. 9. Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi 5 – 10 minuta pa narežite i poslužite.
Umak bešamel možete zamijeniti umakom od rajčice da bi jelo dobilo mediteranski štih.