Zapečeni crveni radič s pancetom, bešamelom, pinjolima i parmezanom
PT40M Min
sastojci
- 2 glavice crvenog radiča (oko 400 g)
- 100 g pancete, narezane na kockice
- 40 g pinjola
- 50 g naribanog parmezana
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar po ukusu
Za bešamel umak:
- 30 g maslaca
- 30 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- sol i papar po ukusu
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 200 °C.
Glavice crvenog radiča prerežite na polovice ili na četvrtine, ovisno o veličini, i kratko ih blanširajte u kipućoj slanoj vodi (oko 2 minute). Potom crveni radič ocijedite i ostavite da se osuši.
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko pržite kockice pancete dok ne postanu hrskave.
Za bešamel u loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri, zatim dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini u glatku pastu.
Postupno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice.
Kuhajte dok umak ne postane gust i kremast. Na kraju dodajte sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića.
U namašćenu vatrostalnu posudu složite polovice ili četvrtine glavica crvenog radiča. Prelijte ih pripremljenim bešamelom.
Po vrhu rasporedite hrskavu pancetu, pospite pinjolima i naribanim parmezanom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Poslužite toplo uz čašu crnog vina i svježi kruh.