Zapečeni crveni radič s pancetom, bešamelom, pinjolima i parmezanom

Ukupno trajanje
40
Min
min

sastojci

  • 2 glavice crvenog radiča (oko 400 g)
  • 100 g pancete, narezane na kockice
  • 40 g pinjola
  • 50 g naribanog parmezana
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i papar po ukusu

Za bešamel umak:

  • 30 g maslaca
  • 30 g glatkog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Način pripreme

01

Pećnicu zagrijte na 200 °C.

02

Glavice crvenog radiča prerežite na polovice ili na četvrtine, ovisno o veličini, i kratko ih blanširajte u kipućoj slanoj vodi (oko 2 minute). Potom crveni radič ocijedite i ostavite da se osuši.

03

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko pržite kockice pancete dok ne postanu hrskave.

04

Za bešamel u loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri, zatim dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini u glatku pastu.

05

Postupno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice.

06

Kuhajte dok umak ne postane gust i kremast. Na kraju dodajte sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića.

07

U namašćenu vatrostalnu posudu složite polovice ili četvrtine glavica crvenog radiča. Prelijte ih pripremljenim bešamelom.

08

Po vrhu rasporedite hrskavu pancetu, pospite pinjolima i naribanim parmezanom.

09

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa i hrskava.

10

Poslužite toplo uz čašu crnog vina i svježi kruh.

podijeli