Zapečene penne s rajčicama
sastojci
- 250 g tjestenine penne
- 200 g mini rajčica
- 100 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g crnih maslina
- 100 ml pasirane rajčice
- 25 g maslaca
- 3 žlice ulja
- 400 ml bešamel umaka
- 200 ml mozzarelle
- 1 žličica nasjeckanog timijana
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol, papar
- rastopljeni maslac za premazivanje kalupa
Način pripreme
Tjesteninu skuhajte u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijedite i isperite pod hladnom vodom.
U zagrijanu tavu stavite maslac i maslinovo ulje. Kad se dobro zagriju, stavite sitnije narezani luk i pržite ga dok ne omekša. Dodajte na polovine prerezane mini rajčice i popržite nekoliko minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite. Prelijte pasiranom rajčicom, pospite sušenim bosiljkom i timijanom, dodajte masline i na srednjoj vatri pirjajte 5 – 6 minuta.
Dodajte kuhane penne, nasjeckani peršin, posolite, popaprite pa dobro promiješajte. Prebacite ih u vatrostalni kalup (28 x 18 cm) namazan rastopljenim maslacem.
U manjoj posudi zagrijte bešamel, a kad zakuha, dodajte naribanu mozzarellu i na laganoj vatri miješajte dok se sir u potpunosti ne otopi, potom prelijte preko penna u vatrostalnoj posudi. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C 20 – 25 minuta. Poslužite toplo.
Mini rajčice i passatu možete zamijeniti jednom limenkom pelata (400 g).