Zapečena palenta sa svinjetinom i mladim lukom
sastojci
- 300 g svinjetine od buta
- 1.5 žličica soli
- svježe mljeveni papar
- 3 žlice ulja
- 2 šalice instant palente
- 4 šalice vode
- 1 žličica maslaca
- 1 žličica mješavine provansalskih začina
- 150 g mozzarelle
- 150 g cherry rajčica
- 4 mlada luka
- 2 žlice naribanog parmezana
Način pripreme
Meso narežite na kockice veličine zalogaja. U veliku tavu dodajte ulje, kad se zagrije dodajte meso i pržite oko 10 minuta dok ne dobije boju sa svih strana. Maknite s vatre, posolite i popaprite.
Palentu skuhajte prema uputi na ambalaži, dodajte joj maslac i mješavinu provansalskih začina i sve dobro promiješajte. Rajčice operite i prerežite na pola, a mladi luk očistite, operite i narežite na kolutiće.
Keramički pekač lagano nakapajte uljem, izlijte polovicu skuhane palente, po palenti rasporedite meso, dodajte rajčice, natrganu mozzarellu i narezani mladi luk.
Prelijte preostalom palentom, pospite naribanim parmezanom i kuhačom lagano prođite cik-cak kroz jelo tako da se svi sastojci malo pomiješaju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta na 180 °C.
Ovakav složenac možete pripremiti i s istom količinom mljevenog mesa.