Wellington – mljeveno meso u lisnatom tijestu

Ukupno trajanje
90
Min
min

sastojci

  • 2 x 275 g svježeg lisnatog tijesta
  • 600 g mljevenog mesa (junetina + svinjetina)
  • 100 g kruha
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g crvenog luka
  • 100 g mrkve
  • 1-2 jaja
  • 30 g maslaca
  • 30 g koncentrata rajčice
  • sol, kajenski papar, mljevena crvena paprika po želji
  • 50 g krušnih mrvica
  • 100 ml ulja

Za nadjev

  • 150 g crvenog luka
  • 150 g šampinjona
  • 70 g pancete
  • 40 g maslaca
  • 6 vanjskih listova kelja
  • 1 žumanjak
  • 25 g sezama
  • 2-3 grančice francuskog peršina

Način pripreme

01

Namočite kruh u toplo mlijeko. Na maslacu pirjajte sitno sjeckani luk i mrkvu narezanu na male kockice, malo posolite. Mljevenom mesu dodajte ocijeđeni kruh, jaja, ohlađeni luk i mrkvu, začinite solju, paprom, mljevenom paprikom, dodajte koncentrat rajčice, dobro izmiješajte i dodajte mrvica po potrebi. Oblikujte štrucu, stavite u veliku tavu i zalijte je vrućom masnoćom (zagrijte ulje na 180 – 200 °C).

02

Pustite da se meso ohladi. Sitno nasjeckajte luk, pancetu i šampinjone. Stavite u tavu 20 g maslaca i pancetu, popržite pa dodajte luk i šampinjone, nastavite pržiti, začinite solju i paprom, dodajte preostali maslac, miješajte dok tekućina ne reducira. U međuvremenu blanširajte listove kelja i osušite ih. Razmutite žumanjak s 50 ml vode. Raširite tijesto i premažite rubove razmućenim žumanjkom.

03

Na tijesto položite tri lista kelja, malo jedan preko drugoga, premažite ih lukom i gljivama, lopaticom prenesite meso, odozgo premažite lukom i gljivama, prekrijte listovima kelja i zamotajte sve u tijesto. Izvana premažite razmućenim žumanjkom. Od drugog komada tijesta izrežite trake, zalijepite početak traka tijesta na dužu stranu štruce i prepletite ih preko sredine. Ponovno premažite žumanjkom, pospite sezamom i pecite na 160 °C 30 minuta, zatim povisite temperaturu na 190 °C i pecite još 10 minuta. Poslužite dekorirano grančicama francuskog peršina.

Kod oblikovanja štruce trebate ju što bolje izmiješati i „nabiti“ jer će inače u mesu ostati praznine koje će pokvariti vizualni dojam jela.​

podijeli

Proizvodi iz recepta