Wellington – mljeveno meso u lisnatom tijestu
sastojci
- 2 x 275 g svježeg lisnatog tijesta
- 600 g mljevenog mesa (junetina + svinjetina)
- 100 g kruha
- 100 ml mlijeka
- 100 g crvenog luka
- 100 g mrkve
- 1-2 jaja
- 30 g maslaca
- 30 g koncentrata rajčice
- sol, kajenski papar, mljevena crvena paprika po želji
- 50 g krušnih mrvica
- 100 ml ulja
Za nadjev
- 150 g crvenog luka
- 150 g šampinjona
- 70 g pancete
- 40 g maslaca
- 6 vanjskih listova kelja
- 1 žumanjak
- 25 g sezama
- 2-3 grančice francuskog peršina
Način pripreme
Namočite kruh u toplo mlijeko. Na maslacu pirjajte sitno sjeckani luk i mrkvu narezanu na male kockice, malo posolite. Mljevenom mesu dodajte ocijeđeni kruh, jaja, ohlađeni luk i mrkvu, začinite solju, paprom, mljevenom paprikom, dodajte koncentrat rajčice, dobro izmiješajte i dodajte mrvica po potrebi. Oblikujte štrucu, stavite u veliku tavu i zalijte je vrućom masnoćom (zagrijte ulje na 180 – 200 °C).
Pustite da se meso ohladi. Sitno nasjeckajte luk, pancetu i šampinjone. Stavite u tavu 20 g maslaca i pancetu, popržite pa dodajte luk i šampinjone, nastavite pržiti, začinite solju i paprom, dodajte preostali maslac, miješajte dok tekućina ne reducira. U međuvremenu blanširajte listove kelja i osušite ih. Razmutite žumanjak s 50 ml vode. Raširite tijesto i premažite rubove razmućenim žumanjkom.
Na tijesto položite tri lista kelja, malo jedan preko drugoga, premažite ih lukom i gljivama, lopaticom prenesite meso, odozgo premažite lukom i gljivama, prekrijte listovima kelja i zamotajte sve u tijesto. Izvana premažite razmućenim žumanjkom. Od drugog komada tijesta izrežite trake, zalijepite početak traka tijesta na dužu stranu štruce i prepletite ih preko sredine. Ponovno premažite žumanjkom, pospite sezamom i pecite na 160 °C 30 minuta, zatim povisite temperaturu na 190 °C i pecite još 10 minuta. Poslužite dekorirano grančicama francuskog peršina.
Kod oblikovanja štruce trebate ju što bolje izmiješati i „nabiti“ jer će inače u mesu ostati praznine koje će pokvariti vizualni dojam jela.