Veganski tajlandski curry s kuhanim povrćem i prženim tofuom
sastojci
Za curry:
- 1 žlica kokosova ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 đumbira (oko 2 cm)
- 2 žlice crvene curry paste
- 400 ml kokosova mlijeka
- 200 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žličica smeđeg šećera
- 150 g cvjetače
- 150 g brokule
- 200 g batata
Za tofu:
- 200 g tofua
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 2 žlice ulja za prženje
Za posluživanje:
- 200 g basmati riže, kuhane
- svježi korijandar ili mikro biljke, za dekoraciju
Način pripreme
Priprema tofua: Tofu narežite na kockice pa ih pomiješajte s umakom od soje. Pospite sve kukuruznim škrobom i dobro promiješajte. U tavi zagrijte ulje i pržite kockice tofua na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana. Potom ih izvadite iz tave i stavite na papirnati ubrus da upije višak ulja.
Priprema curryja: U velikoj tavi ili woku zagrijte kokosovo ulje pa u njemu pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasitno nasjeckani češnjak, naribani đumbir i curry pastu te pirjajte 1 - 2 minute, dok povrće ne zamiriše.
Ulijte kokosovo mlijeko i povrtni temeljac te dobro promiješajte. Dodajte umak od soje i smeđi šećer. Pustite da prokuha, a potom smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 5 minuta.
Dodajte cvjetaču i brokulu natrgane na cvjetiće i batat narezan na kockice. Poklopite posudu i kuhajte 15 minuta, dok povrće ne omekša. Povremeno promiješajte.
Posluživanje: Na tanjure rasporedite kuhanu rižu, prelijte je curryjem i dodajte prženi tofu na vrh. Ukrasite svježim korijandrom ili mikro biljkama.
Ovo jelo možete mijenjati dodavanjem nekog drugog povrća poput tikvica, paprike ili mahuna.