Veganski tajlandski curry s kuhanim povrćem i prženim tofuom

sastojci

Za curry:

  • 1 žlica kokosova ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 đumbira (oko 2 cm)
  • 2 žlice crvene curry paste
  • 400 ml kokosova mlijeka
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 150 g cvjetače
  • 150 g brokule
  • 200 g batata

Za tofu:

  • 200 g tofua
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 2 žlice ulja za prženje

Za posluživanje:

  • 200 g basmati riže, kuhane
  • svježi korijandar ili mikro biljke, za dekoraciju

Način pripreme

01

Priprema tofua: Tofu narežite na kockice pa ih pomiješajte s umakom od soje. Pospite sve kukuruznim škrobom i dobro promiješajte. U tavi zagrijte ulje i pržite kockice tofua na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana. Potom ih izvadite iz tave i stavite na papirnati ubrus da upije višak ulja.

02

Priprema curryja: U velikoj tavi ili woku zagrijte kokosovo ulje pa u njemu pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasitno nasjeckani češnjak, naribani đumbir i curry pastu te pirjajte 1 - 2 minute, dok povrće ne zamiriše.

03

Ulijte kokosovo mlijeko i povrtni temeljac te dobro promiješajte. Dodajte umak od soje i smeđi šećer. Pustite da prokuha, a potom smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 5 minuta.

04

Dodajte cvjetaču i brokulu natrgane na cvjetiće i batat narezan na kockice. Poklopite posudu i kuhajte 15 minuta, dok povrće ne omekša. Povremeno promiješajte.

05

Posluživanje: Na tanjure rasporedite kuhanu rižu, prelijte je curryjem i dodajte prženi tofu na vrh. Ukrasite svježim korijandrom ili mikro biljkama.

Ovo jelo možete mijenjati dodavanjem nekog drugog povrća poput tikvica, paprike ili mahuna. 

podijeli