Veganski pulled jackfruit burger
sastojci
- 2 limenke Jackfruit u konzervi
- 0.99 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 200 ml BBQ umaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica dimljene crvene paprike
- 1 žlica kima
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
- 4 komada peciva za burger
- 1 srednja svježa rajčica
- 80 g crvenog kupusa
- 3 kom batata
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica mljevene slatke crvene paprike
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žlica soli
- 300 g kuhane leće
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 1 glavica luka
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žličica Dijon senfa
- 1 žlica svježeg peršina
Način pripreme
Ocijedite jackfruit i isperite ga. Uklonite tvrde jezgre i narežite ga na manje komade. U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane proziran.
Potom dodajte češnjak koji ste prethodno nasitno nasjeckali i pržite još minutu. Na kraju dodajte jackfruit, dimljenu crvenu papriku, mljeveni kim, sol i papar. Kuhajte dok jackfruit ne omekša, otprilike 10 minuta.
Ulijte BBQ umak i dobro promiješajte. Kuhajte još 10 – 15 minuta dok jackfruit ne postane mekan i stopi se s umakom. Vilicom zgnječite jackfruit da dobijete teksturu „pulled porka”. Poslužite na pecivima za burger s prilozima – nasjeckanim crvenim kupusom i rajčicom narezanom na tanke šnite.
Batat ogulite i narežite na tanje štapiće. Zagrijte pećnicu na 200 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte batat s maslinovim uljem, paprikom, češnjakom u prahu, soli i paprom.
Rasporedite batat u jednom sloju na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 20 – 25 minuta, okrećući ih na pola vremena pečenja, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
Nasjeckajte papriku i luk na sitne kockice. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu leću, zelenu i crvenu papriku te crveni luk.
Uz veganske „pulled” jackfruit burgere poslužite prženi batat i salatu od leće i ukradite svježim peršinom ako želite.