Veganska štruca od leće
sastojci
- 450 g kuhane leće
- 200 g kuhane smeđe riže
- 80 g zobenih pahuljica
- 1 luk
- 2 veće mrkve
- 2 stabljike celera
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žličica timijana
- 1 žličica soli
- 0.25 žličice mljevenog papra
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 30 ml maslinova ulja
- 2 žlice nasjeckanog peršinova lišća
Za premazivanje:
- 100 ml ketchupa
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i pržite ga 5 minuta pa mu dodajte na sitne kockice narezanu mrkvu i stabljike celera pa sve pržite još 5 minuta. Potom dodajte protisnuti češnjak i koncentrat rajčice te pržite uz miješanje još 2 minute. Posolite, popaprite, dodajte timijan i umak od soje pa opet promiješajte i maknite s vatre.
U posudu od blendera stavite ocijeđenu kuhanu leću, kuhanu smeđu rižu i zobene pahuljice te povrće iz tave. Miksajte u blenderu dok smjesa ne postane kompaktna, nalik mesnoj štruci.
Duguljasti lim obložite papirom za pečenje pa na njega stavite smjesu za štrucu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 45 minuta na 180 °C. Potom izvadite lim iz pećnice pa vrh štruce premažite ketchupom i vratite u pećnicu da se peče još 5 minuta.
Pečenu štrucu ostavite da se malo ohladi, oko 15 minuta. Potom je izvadite iz kalupa, narežite je i poslužite uz kuhanu brokulu i pire od krumpira. Sve pospite nasjeckanim listićima peršina.