Topla salata od junećeg vrata
sastojci
- 600 g junećeg vrata bez kosti
- 1 srednji svježi krastavac
- 1 svježa crvena čili papričica
- 1 srednja glavica ljubičastog luka
- 1 žlica nasjeckanih listova svježe metvice
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica soka od limete
- 3 žlice maslinova ulja
- 3 žlice laganog sojina umaka
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 glavica zelene salate (po izboru)
- 150 g listova mladog špinata
- šaka bobica svježeg grožđa (očišćenih od sjemenki)
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Za početak napravite preljev s kojim ćete na kraju začiniti salatu. Očistite i sitno nasjeckajte dva režnja češnjaka. Pomiješajte ih u manjoj zdjeli sa smeđim šećerom, sokom od limete, žlicom maslinova ulja i blagim umakom od soje. Odložite umak sa strane.
Operite krastavac i narežite ga na tanke ploške. Stavite ih u dublju zdjelu za salatu. Svježi crveni čili očistite od sjemenki i tanko narežite. Operite I narežite zelenu salatu i listove mladog špinata pa ih dodajte u zdjelu. Operite bobice svježeg grožđa pa ih prepolovite i očistite od koštica. Pospite salatu narezanim listovima svježe mente i bobicama svježeg grožđa pa sve dobro promiješajte.
Očistite juneći vrat od masnoće pa ga narežite na tanke šnicle koje ćete nakon toga narezati na tanke trakice. Meso posolite i popaprite. U dubljoj tavi ili woku dobro zagrijte maslinovo ulje pa kratko popržite trakice junećeg vrata.
Rasporedite pripremljenu salatu na 4 tanjura ili zdjelice. Na salatu stavite tople trakice preprženog junećeg vrata pa sve prelijte pripremljenim preljevom. Lagano sve promiješajte. Salatu dodatno možete ukrasiti nasjeckanim listovima svježe mente i kriškom limete. Posolite i popaprite po želji.