Topla salata od junećeg vrata

sastojci

  • 600 g junećeg vrata bez kosti
  • 1 srednji svježi krastavac
  • 1 svježa crvena čili papričica
  • 1 srednja glavica ljubičastog luka
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježe metvice
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica soka od limete
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice laganog sojina umaka
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1 glavica zelene salate (po izboru)
  • 150 g listova mladog špinata
  • šaka bobica svježeg grožđa (očišćenih od sjemenki)
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Za početak napravite preljev s kojim ćete na kraju začiniti salatu. Očistite i sitno nasjeckajte dva režnja češnjaka. Pomiješajte ih u manjoj zdjeli sa smeđim šećerom, sokom od limete, žlicom maslinova ulja i blagim umakom od soje. Odložite umak sa strane.

02

Operite krastavac i narežite ga na tanke ploške. Stavite ih u dublju zdjelu za salatu. Svježi crveni čili očistite od sjemenki i tanko narežite. Operite I narežite zelenu salatu i listove mladog špinata pa ih dodajte u zdjelu. Operite bobice svježeg grožđa pa ih prepolovite i očistite od koštica. Pospite salatu narezanim listovima svježe mente i bobicama svježeg grožđa pa sve dobro promiješajte.

03

Očistite juneći vrat od masnoće pa ga narežite na tanke šnicle koje ćete nakon toga narezati na tanke trakice. Meso posolite i popaprite. U dubljoj tavi ili woku dobro zagrijte maslinovo ulje pa kratko popržite trakice junećeg vrata.

04

Rasporedite pripremljenu salatu na 4 tanjura ili zdjelice. Na salatu stavite tople trakice preprženog junećeg vrata pa sve prelijte pripremljenim preljevom. Lagano sve promiješajte. Salatu dodatno možete ukrasiti nasjeckanim listovima svježe mente i kriškom limete. Posolite i popaprite po želji. 

podijeli