Tomahawk steak u krusti od papra
sastojci
- 1 kg TANN Tomahawk steaka
- 3 ml suncokretova ulja
Za krustu:
- 2 bjelanjka
- 1 žlica grube mješavine papra
- 6 žlica krušnih mrvica
- 3 ml maslinova ulja
- sol
Umak:
- 100 g maslaca
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 100 ml konjaka
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica grube mješavine papra
- sol
Način pripreme
Steak izvadite iz hladnjaka, otvorite i papirnatim ubrusima očistite sukrvicu. Premažite suncokretovim uljem i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 20 minuta. U jednu zdjelu stavite krušne mrvice, bjelanjak, jednu žlicu mješavine papra, maslinovo ulje i sol. Dobro promiješajte, ostavite sa strane.
Tomahawk steak zapecite na grillu na jakoj vatri dvije minute sa svake strane. Stavite steak u lim za pečenje. Oblikujte krustu (smjesu) prema obliku steaka. Poklopite steak, rukama krustu utisnite u meso te pecite u pećnici zagrijanoj na 230 °C s uključenim ventilatorom i gornjim grijačem 6 – 7 minuta.
Kad je steak gotov pustite 5 minuta da se odmori i pripremite umak. U posudi otopite maslac, dodajte češnjak u granulama i ostatak grube mješavine papra. Kratko zapržite, podlijte konjakom, flambirajte te dodajte vrhnje za kuhanje.
Pustite da prokuha 5 minuta te posolite. Umak servirajte pored steaka, ne prelijevajte ga kako bi krusta ostala hrskava.
Budite oprezni kod prženja češnjaka u granulama i papra jer umak može biti gorak ako zapržite prejako. Ukoliko niste vješti u flambiranju, možete pustiti da umak s konjakom samo prokuha i onda dodajte vrhnje.