Pasta with shrimps and herbs in a plate on the table, close-up
Copyright (c) 2021 Ekaterina Wolf/Shutterstock. No use without permission.

TJESTENINA S KOZICAMA

sastojci

  • 300 g tjestenine po želji (uz kozice tradicionalno najbolje pašu špageti ili linguine)
  • 250 g kozica, očišćenih i oguljenih
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml bijelog vina
  • nekoliko listova svježeg bosiljka
  • nekoliko grančica svježeg timijana
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu
  • 0.5 limuna, sok

Način pripreme

01

U loncu s posoljenom vodom skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, da bude al dente. Ocijedite skuhanu tjesteninu, ali ostavite sa strane malo vode u kojoj se kuhala.

02

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše, 1-2 minute.

03

Dodajte kozice u tavu pa ih pržite dok ne postanu ružičaste, 2-3 minute-nemojte ih duže pržiti da ne postanu gumenaste. Ispržene kozice prebacite iz tave na tanjur.

04

Ulijte vino u istu tavu, promiješajte i pričekajte nekoliko minuta da alkohol ispari. Zatim dodajte i vrhnje za kuhanje, dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta da se umak malo zgusne.

05

Probajte umak te posolite i popaprite po svom ukusu.

06

Vratite pržene kozice u umak i dodajte ocijeđenu tjesteninu. Ulijte sok od limuna i vodu od kuhanja koju ste odvojili te lagano promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

07

Poslužite toplo i ukrašeno bosiljkom i timijanom.

podijeli