TJESTENINA S KOZICAMA
sastojci
- 300 g tjestenine po želji (uz kozice tradicionalno najbolje pašu špageti ili linguine)
- 250 g kozica, očišćenih i oguljenih
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml bijelog vina
- nekoliko listova svježeg bosiljka
- nekoliko grančica svježeg timijana
- sol po ukusu
- papar po ukusu
- 0.5 limuna, sok
Način pripreme
U loncu s posoljenom vodom skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, da bude al dente. Ocijedite skuhanu tjesteninu, ali ostavite sa strane malo vode u kojoj se kuhala.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše, 1-2 minute.
Dodajte kozice u tavu pa ih pržite dok ne postanu ružičaste, 2-3 minute-nemojte ih duže pržiti da ne postanu gumenaste. Ispržene kozice prebacite iz tave na tanjur.
Ulijte vino u istu tavu, promiješajte i pričekajte nekoliko minuta da alkohol ispari. Zatim dodajte i vrhnje za kuhanje, dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta da se umak malo zgusne.
Probajte umak te posolite i popaprite po svom ukusu.
Vratite pržene kozice u umak i dodajte ocijeđenu tjesteninu. Ulijte sok od limuna i vodu od kuhanja koju ste odvojili te lagano promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
Poslužite toplo i ukrašeno bosiljkom i timijanom.