Teleća rolada s bademima, špinatom i đumbirom
sastojci
- 2 kg telećih prsa
- 80 ml maslinova ulja
- 100 g špinata
- 150 g kuhanog slanutka
- 75 grama oguljenih badema
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica naribane limunove korice
- 2 žličice naribanog đumbira
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica narezanog vlasca
- 1 grančica ružmarina
- sol
- papar
Način pripreme
Telećim prsima pažljivo odstranite rebra. Operite ih, dobro posušite i natrljajte solju i paprom s vanjske i unutarnje strane.
Špinat narežite na manje komade, kratko ga blanširajte u kipućoj slanoj vodi pa ga dobro ocijedite i rasporedite po mesu. Po špinatu pospite narezani vlasac.
U električnu sjeckalicu stavite češnjak, limunovu koricu, limunov sok, tri žlice maslinova ulja, đumbir, slanutak, bademe i smeđi šećer. Lagano usitnite kako biste dobili manje komadiće, ali pazite da ne usitnite previše da ne biste dobili pastu.
Dobivenu smjesu lagano rasporedite po špinatu. Pažljivo zamotajte meso u roladu i vežite kuharskim koncem.
Nadjevena teleća prsa stavite u odgovarajući lim za pečenje. Na njih stavite grančicu ružmarina, prelijte ostatkom ulja i pecite oko dva sata na temperaturi od 200 do 220°C.
Tijekom pečenja povremeno prelijevajte pečenku sokom od pečenja, a po potrebi i s malo tople vode da meso bude sočnije. Poslužite uz prilog po želji.