TAGLIATELLE S DAGNJAMA I GLJIVAMA
sastojci
- 400 g tjestenine (tagliatelle)
- 300 g dagnji, očišćenih
- 200 g gljiva (šampinjona), narezanih
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1 luk, nasitno nasjeckan
- 2 žlice maslinova ulja
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 50 ml bijelog vina
- 50 g maslaca
- 0.5 limuna, sok
- sol
- papar
- svježi peršin, nasjeckan, za posluživanje
Način pripreme
U slanoj vodi skuhajte tagliatelle prema uputama na pakiranju, da budu al dente. Skuhanu tjesteninu ocijedite, ali sačuvajte malo vode od kuhanja, možete uliti 2-3 žlice u šalicu i ostaviti sa strane.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasitno nasjeckani luk i češnjak pa ih pržite dok ne postanu mekani i lagano zlatno smeđe boje.
Dodajte očišćene dagnje i narezane gljive u tavu. Kuhajte dok dagnje ne otvore svoje školjke, a gljive postanu mekane.
Kada se dagnje otvore, izvadite njihovo meso, a ljuske bacite.
Ulijte bijelo vino u tavu i nastavite kuhati dok većina alkohola ne ispari.
Smanjite vatru na lagano i ulijte vrhnje za kuhanje. Kuhajte nekoliko minuta da se umak malo zgusne. Potom ulijte vodu u kojoj se kuhala tjestenina, koju ste prethodno odvojili, pa razrijedite umak.
Začinite sokom limuna, solju i paprom, prema svom ukusu.
U tavu s umakom dodajte kuhane tagliatelle i lagano promiješajte da se tjestenina obloži umakom.
Dodajte maslac i ponovno promiješajte.
Poslužite vruće i posuto nasjeckanim svježim peršinom.