Tagliatelle pasta with mussels and mushrooms. Italian cuisine. Sea food.
Copyright (c) 2024 Vladislav Chusov/Shutterstock. No use without permission.

TAGLIATELLE S DAGNJAMA I GLJIVAMA

sastojci

  • 400 g tjestenine (tagliatelle)
  • 300 g dagnji, očišćenih
  • 200 g gljiva (šampinjona), narezanih
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1 luk, nasitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 ml bijelog vina
  • 50 g maslaca
  • 0.5 limuna, sok
  • sol
  • papar
  • svježi peršin, nasjeckan, za posluživanje

Način pripreme

01

U slanoj vodi skuhajte tagliatelle prema uputama na pakiranju, da budu al dente. Skuhanu tjesteninu ocijedite, ali sačuvajte malo vode od kuhanja, možete uliti 2-3 žlice u šalicu i ostaviti sa strane.

02

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasitno nasjeckani luk i češnjak pa ih pržite dok ne postanu mekani i lagano zlatno smeđe boje.

03

Dodajte očišćene dagnje i narezane gljive u tavu. Kuhajte dok dagnje ne otvore svoje školjke, a gljive postanu mekane.

04

Kada se dagnje otvore, izvadite njihovo meso, a ljuske bacite.

05

Ulijte bijelo vino u tavu i nastavite kuhati dok većina alkohola ne ispari.

06

Smanjite vatru na lagano i ulijte vrhnje za kuhanje. Kuhajte nekoliko minuta da se umak malo zgusne. Potom ulijte vodu u kojoj se kuhala tjestenina, koju ste prethodno odvojili, pa razrijedite umak.

07

Začinite sokom limuna, solju i paprom, prema svom ukusu.

08

U tavu s umakom dodajte kuhane tagliatelle i lagano promiješajte da se tjestenina obloži umakom.

09

Dodajte maslac i ponovno promiješajte.

10

Poslužite vruće i posuto nasjeckanim svježim peršinom.

podijeli