Tagine od janjetine sa slanutkom, marelicom i šipkom
sastojci
- 800 g janjetine od plećke
- 500 g crvenog luka
- 300 g rajčice
- 4-5 češnjeva češnjaka
- 400 g svježih marelica
- 300 g slanutka (konzerva)
- 100 g sjemenki šipka
- 60 ml maslinova ulja
- sol
- papar
- 20 g meda
- 1-2 grančice peršina
- začini crvena mljevena paprika, korijandar, kim, mljeveni đumbir, kajenski papar ili čili, cimet, ribani muškatni oraščić
- na vrh noža šafrana otopljenog u malo vode
Način pripreme
Odvojite meso od kostiju i narežite na kocke veličine 2 x 2 cm. Od kostiju uz dodatak malo loja i povrća skuhajte janjeći temeljac.
Pomiješajte sol, papar i nabrojane začine pa tom mješavinom obložite kocke mesa. Rajčice blanširajte, ogulite, odstranite im sjemenke i narežite. U tavi ugrijte ulje i pržite kocke mesa u manjim količinama u nekoliko navrata da se doista prže, a ne kuhaju. Meso odložite u vatrostalnu ili keramičku posudu s poklopcem.
U tavu u kojoj ste pržili meso dodajte sitno sjeckani luk, dodajte još ulja i miješajući pirjajte na laganoj vatri 30 minuta, dodajte češnjak, kratko popržite pa dodajte kockice rajčice. Promiješajte, dodajte med i kuhajte da se umak malo zgusne.
Prelijte umak preko mesa, dodajte kuhani slanutak i šafran, podlijte temeljcem da sadržaj posude bude pokriven. Poklopite i stavite u pećnicu na 180 °C.
Nakon 45 minuta dodajte polovice svježih marelica, po potrebi dodajte još temeljca i vratite u pećnicu na još 45 minuta. Prije posluživanja dodajte sjemenke šipka i grubo kosani peršin.
Za gulaše, variva i kuhanje preporučuje se uzeti janjeću plećku koja je najmanje pogodna za pečenje.