Tagine od janjetine sa slanutkom, marelicom i šipkom

Ukupno trajanje
120
Min

sastojci

  • 800 g janjetine od plećke
  • 500 g crvenog luka
  • 300 g rajčice
  • 4-5 češnjeva češnjaka
  • 400 g svježih marelica
  • 300 g slanutka (konzerva)
  • 100 g sjemenki šipka
  • 60 ml maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • 20 g meda
  • 1-2 grančice peršina
  • začini crvena mljevena paprika, korijandar, kim, mljeveni đumbir, kajenski papar ili čili, cimet, ribani muškatni oraščić
  • na vrh noža šafrana otopljenog u malo vode

Način pripreme

01

Odvojite meso od kostiju i narežite na kocke veličine 2 x 2 cm. Od kostiju uz dodatak malo loja i povrća skuhajte janjeći temeljac. 

02

Pomiješajte sol, papar i nabrojane začine pa tom mješavinom obložite kocke mesa. Rajčice blanširajte, ogulite, odstranite im sjemenke i narežite. U tavi ugrijte ulje i pržite kocke mesa u manjim količinama u nekoliko navrata da se doista prže, a ne kuhaju. Meso odložite u vatrostalnu ili keramičku posudu s poklopcem. 

03

U tavu u kojoj ste pržili meso dodajte sitno sjeckani luk, dodajte još ulja i miješajući pirjajte na laganoj vatri 30 minuta, dodajte češnjak, kratko popržite pa dodajte kockice rajčice. Promiješajte, dodajte med i kuhajte da se umak malo zgusne. 

04

Prelijte umak preko mesa, dodajte kuhani slanutak i šafran, podlijte temeljcem da sadržaj posude bude pokriven. Poklopite i stavite u pećnicu na 180 °C. 

05

Nakon 45 minuta dodajte polovice svježih marelica, po potrebi dodajte još temeljca i vratite u pećnicu na još 45 minuta. Prije posluživanja dodajte sjemenke šipka i grubo kosani peršin.

Za gulaše, variva i kuhanje preporučuje se uzeti janjeću plećku koja je najmanje pogodna za pečenje.

podijeli

Proizvodi iz recepta