Svinjski kotleti s karameliziranim jabukama i orasima

sastojci

  • 1 kg svinjskih kotleta
  • 40 g svinjske masti
  • 500 g jabuka
  • sok 1 limuna
  • 80 g maslaca
  • 80 g oraha
  • 30 ml Calvadosa (jabučni vinjak)
  • 100 ml bijelog vina
  • sol, papar u zrnu
  • 2-3 listića svježe kadulje

Način pripreme

01

Meso narežite na četiri kotleta, posolite i ostavite desetak minuta. U međuvremenu grubo narežite orahe. Jabuke ogulite, očistite, narežite na kockice i pokapajte limunovim sokom. Stavite u tavu mast i ispecite kotlete pa meso odložite sa strane.

02

Karamel u tavi flambirajte Calvadosom, zalijte bijelim vinom, pustite da umak malo reducira pa dodajte 40 g ledenog maslaca, miješajte da maslac emulgira i umak postane gladak. Na preostalom maslacu sotirajte jabuke, po želji dodajte natrgani listić kadulje. Jabuke odložite sa strane pa u istoj tavi tostirajte sjeckane orahe.

03

Raspodijelite kotlete u tanjure, začinite ih paprom koji ste zdrobili u mužaru, dodajte kockice jabuka i orahe, prelijte umakom, dodajte listić kadulje i poslužite.

podijeli