Svinjski kotleti s karameliziranim jabukama i orasima
sastojci
- 1 kg svinjskih kotleta
- 40 g svinjske masti
- 500 g jabuka
- sok 1 limuna
- 80 g maslaca
- 80 g oraha
- 30 ml Calvadosa (jabučni vinjak)
- 100 ml bijelog vina
- sol, papar u zrnu
- 2-3 listića svježe kadulje
Način pripreme
Meso narežite na četiri kotleta, posolite i ostavite desetak minuta. U međuvremenu grubo narežite orahe. Jabuke ogulite, očistite, narežite na kockice i pokapajte limunovim sokom. Stavite u tavu mast i ispecite kotlete pa meso odložite sa strane.
Karamel u tavi flambirajte Calvadosom, zalijte bijelim vinom, pustite da umak malo reducira pa dodajte 40 g ledenog maslaca, miješajte da maslac emulgira i umak postane gladak. Na preostalom maslacu sotirajte jabuke, po želji dodajte natrgani listić kadulje. Jabuke odložite sa strane pa u istoj tavi tostirajte sjeckane orahe.
Raspodijelite kotlete u tanjure, začinite ih paprom koji ste zdrobili u mužaru, dodajte kockice jabuka i orahe, prelijte umakom, dodajte listić kadulje i poslužite.