Svinjski hrbat s raguom od vrganja i okruglicama od žemlji i slanine
sastojci
- 1 kg svinjskih kotleta bez kostiju
- 400 g svježih vrganja
- ili 50 g suhih vrganja (ako se radi sa suhim vrganjima, možemo koristiti i 200 g svježih šampinjona)
- 2 jaja
- 3 žemlje
- 100 g slanine
- 400 ml mileram vrhnja
- vezica peršina
- 2 glavice crvenog luka
- 200 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 0.05 l ulja
- sol i papar
- češnjak u granulama
- 1 palente
Način pripreme
Svinjski kotlet natrljajte solju i paprom, češnjakom u granulama te palentom. Premažite uljem i pecite u pećnici 1 sat i 20 minuta na 170 °C.
Za ragu od vrganja na maslacu prepržite sitno sjeckanu glavicu crvenog luka. Kad luk zažuti, dodajte vrganje, pustite da tekućina ispari pa dodajte mileram vrhnje, sitno sjeckani peršin, sol i papar. Pustite desetak minuta da prokuha i servirajte kao podlogu mesu.
Za okruglice od kruha narežite žemlje na kockice, glavicu crvenog luka i slaninu također narežite na kockice i zajedno ih ispržite na ostatku maslaca i ulja.
Kad su slanina i luk prženi, pustite da se malo ohlade pa ih dodajte na žemlje, začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom te pofurite kipućim mlijekom. Na kraju dodajte jaja.
Oblikujte okruglice te ih kuhajte u kipućoj slanoj vodi. Kad je meso gotovo, narežite ga na ploške i servirajte na raguu od gljiva, a kao prilog poslužite okruglice.
Treba pripaziti na dodavanje mlijeka kako nam okruglice ne bi bile premekane.