Svinjski hrbat s raguom od vrganja i okruglicama od žemlji i slanine

sastojci

  • 1 kg svinjskih kotleta bez kostiju
  • 400 g svježih vrganja
  • ili 50 g suhih vrganja (ako se radi sa suhim vrganjima, možemo koristiti i 200 g svježih šampinjona)
  • 2 jaja
  • 3 žemlje
  • 100 g slanine
  • 400 ml mileram vrhnja
  • vezica peršina
  • 2 glavice crvenog luka
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 0.05 l ulja
  • sol i papar
  • češnjak u granulama
  • 1 palente

Način pripreme

01

Svinjski kotlet natrljajte solju i paprom, češnjakom u granulama te palentom. Premažite uljem i pecite u pećnici 1 sat i 20 minuta na 170 °C.

02

Za ragu od vrganja na maslacu prepržite sitno sjeckanu glavicu crvenog luka. Kad luk zažuti, dodajte vrganje, pustite da tekućina ispari pa dodajte mileram vrhnje, sitno sjeckani peršin, sol i papar. Pustite desetak minuta da prokuha i servirajte kao podlogu mesu.

03

Za okruglice od kruha narežite žemlje na kockice, glavicu crvenog luka i slaninu također narežite na kockice i zajedno ih ispržite na ostatku maslaca i ulja.

04

Kad su slanina i luk prženi, pustite da se malo ohlade pa ih dodajte na žemlje, začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom te pofurite kipućim mlijekom. Na kraju dodajte jaja.

05

Oblikujte okruglice te ih kuhajte u kipućoj slanoj vodi. Kad je meso gotovo, narežite ga na ploške i servirajte na raguu od gljiva, a kao prilog poslužite okruglice.

Treba pripaziti na dodavanje mlijeka kako nam okruglice ne bi bile premekane.

podijeli