Svinjski but u slatko-kiselom umaku
sastojci
- 500 g svinjskog buta (narezanog na kockice)
- 3 žlice blagog sojina umaka
- 4 žlice kukuruznog brašna
- 1 žlica rižinog vina
- 2 žličice sezamovog ulja
- 1 žumanjak
- 4 mlada luka
- 1 zelena i 1 crvena svježa paprika
- 1 mrkva
- 150 g ocijeđenog ananasa iz limenke
- 4 žlice brašna
- suncokretovo ulje za prženje
- sol i svježe mljeveni papar
Slatko kiseli umak
- 200 ml aceto balsamica
- 100 ml rižina vina
- 4 žlice pirea od rajčica
- 2 žlice sitno mljevenog šećera
- 2 češnja češnjaka
- 1.5 cm svježeg đumbirova korjena
Način pripreme
Svinjski but očistite od masnoće pa ga narežite na kockice cca 2,5 cm. U većoj zdjeli pomiješajte 1 žlicu kukuruznog brašna sa 1 žlicom rižina vina pa sve umijesite u pastu. Naklon toga dodajte žumanjak, sezamovo ulje, 1 žlicu blagog sojina umaka, posolite po želji pa sve dobro promiješajte da dobijete gustu marinadu. U pripremljenu marinadu stavite narezano meso, dobro promiješajte pa ostavite u hladnjaku na 2 sata da se meso marinira.
Dok se meso marinira vi pripremite slatko-kiseli umak. Ogulite pa naribajte đumbirov korijen. Ogulite pa na sitno nasjeckajte češnjak. Dobro operite crvenu i zelenu paprika pa ih narežite na kockice ili trakice (po želji). Operite pa ogulite mrkvu te ju narežite dijagonalno. ocijedite ananas iz konzerve pa ga narežite na kockice. Uzmite dublju tavu pa sve sastojke za kiseli umak stavite u nju te ih na laganoj vatri miješajte dok ne zakuhaju. Nakon toga dodajte narezanu paprika I mrkvu, malo smanjite temperaturu pa lagano sve kuhajte 5 - 6 minuta. Dodajte kockice ananasa, mladi luk i ostatak blagog sojina umaka te sve kuhajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Izvadite mariniranu svinjetinu iz hladnjaka pa u nju umiješajte obično brašno s preostalim kukuruznim brašnom i sve lagano promiješajte.
Zagrijte wok (ili dublju tavu) pa u njega ulijte dovoljno suncokretova ulja za prženje mesa. U zagrijano ulje stavite peći marinirani svinjski but ali ne sve od jednom nego manje količine kako bi vam se što bolje ispekle. Meso pržite 4-5 minuta kako se ne bi prepeklo. Nakon toga meso izvadite na kuhinjski papir da se upije višak masnoće. Na kraju meso pomiješajte sa slatko-kiselim umakom i poslužite ga s kuhanom rižom.