Svinjski but s povrćem i rižom
sastojci
- 500 g svinjskog buta narezanog na trakice
- 2 režnja češnjaka
- 1 mrkva narezane na trakice
- 1 stabljika poriluka narezane na kolutove
- cvijetovi brokule od 1 manje stabljike
- 200 g narezanih zelenih mahuna
- 1 crvena paprika narezana na trakice
- 250 g basmati riže dugog zrna
- 300 ml jabučnog soka
- 1 žlica pirea od rajčice
- 1 žlica kineske mješavine pet začina
- 1 žlica suncokretova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zakuhajte posoljenu vodu u dubljoj posudi pa stavite kuhati basmati rižu prema uputstvu na pakiranju (otprilike 20 minuta). Dok se riža kuha operite i narežite meso i povrće.
Nekoliko minuta prije nego se skuha riža u woku ili dubljoj tavi dobro zagrijte ulje pa stavite kratko pržiti svinjski but izrezan na tanke trakice i češnjak. Nakon toga dodajte povrće pa pržite još 3-4 minute.
U manjoj posudi pomiješajte sok od jabuke s pireom od rajčice i kineskom mješavinom začina pa sve ulijte u wok i kuhajte s mesom I povrćem još par minuta.
ocijedite kuhanu rižu pa u zdjelicu ili tanjur stavite rižu, podlijte je sa umakom od soka od jabuke i rajčice pa na rižu stavite povrće i meso. Uz ovo jelo poslužite dobro rashlađeni Traminac.