Svinjska rebarca s teriyaki umakom
sastojci
- 1 kg svinjskih rebara
- 200 ml teriyaki umaka
- 50 g meda
- 50 ml umaka od soje
- 30 ml rižinog octa
- 20 g smeđeg šećera
- 4 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 10 g svježeg đumbira, naribanog
- 20 ml sezamova ulja
- 30 ml biljnog ulja
- 20 ml soka limete
- 5 g svježeg peršina, nasjeckanog, za dekoraciju
Način pripreme
Pripremite meso. Svinjska rebra očistite i osušite kuhinjskim papirnatim ručnicima. Ako želite, možete ukloniti tanku membranu sa stražnje strane rebara kako bi meso bilo mekše.
Pripremite marinadu. U velikoj zdjeli pomiješajte teriyaki umak, med, umak od soje, rižin ocat, smeđi šećer, nasjeckani češnjak, naribani đumbir, sezamovo ulje, biljno ulje i sok od limete. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
Marinirajte meso. Stavite rebra u veliku vrećicu sa zatvaračem ili u plitku posudu. Prelijte ih pripremljenom marinadom, pritom se potrudite da sva rebra budu dobro prekrivena. Zatvorite vrećicu ili pokrijte posudu i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata (po mogućnosti preko noći) kako bi se rebra dobro marinirala.
Ispecite meso. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Rebra izvadite iz marinade i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje ili aluminijskom folijom. Ostatak marinade sačuvajte. Pokrijte rebra aluminijskom folijom i pecite 1 sat u prethodno zagrijanoj pećnici.
Glazirajte meso. Nakon 1 sata izvadite rebra iz pećnice, maknite aluminijsku foliju i prelijte rebra preostalom marinadom. Vratite meso u pećnicu i pecite još 30 minuta, povremeno ga premazujući marinadom dok rebra ne postanu ljepljiva i karamelizirana.
Kad izvadite rebra iz pećnice, ostavite ih da odstoje 5 minuta prije rezanja. Poslužite narezana rebra posuta svježim nasjeckanim peršinom.