Svinjska lopatica sa đumbirom i povrćem

sastojci

  • 500 g krte svinjske lopatice
  • 2 žlice naribanog ili sitno nasjeckanog đumbira
  • 1 žlica korijandrovih sjemenki
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 svježe čili papričice (bez sjemenki, sitno nasjeckane)
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 1 velika mrkva
  • 1 stabljika brokule
  • 1 crvena ili žuta paprika
  • 4 mlada luka
  • sok 1 limete
  • 2 žlice jačeg sojina umaka
  • 1 žlica tekućeg meda
  • 4 žlice biljnog ulja
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Prepržite sjemenke korijandra pola minute u tavi ili woku na srednje jakom plamenu. Stavite ih u mužar i grubo zdrobite.  Svinjsku lopaticu narežite na tanke trakice širine 2-3 cm.

02

U veću staklenu ili metalnu zdjelu stavite naribani đumbir, nasjeckane čili papričice bez sjemenki, zdrobljeni korijandar, narezani crveni luk, sojin umak, med i narezanu svinjetinu. Dobro sve promiješajte, pokrijte i stavite u hladnjak marinirati 2 sata.

03

Kad se svinjetina marinirala, izvadite je iz zdjele i dobro ocijedite a marinadu sačuvajte za poslije. U woku na jakoj vatri zagrijte pola ulja i pržite pola narezane svinjetine 2-3 minute dok ne porumeni. Izvadite meso na tanjur, obrišite wok i ulijte ostatak ulja. Stavite ostatak mesa i kratko ga prepecite. Vratite meso iz tanjura u wok i dodajte na trakice narezanu mrkvu, na trakice narezanu svježu paprika, cvjetove brokule i pola narezanog mladog luka. Posolite i popaprite po želji.

04

Pržite sve 1 minutu pa dodajte sačuvanu marinadu. Sve pržite dok umak ne zakuha pa dobro promiješajte da umak prekrije svinjetinu. Dodajte sok 1 limete i ostatak narezanog mladog luka.

05

Na kraju možete dodati kineske tanke rezance koje ste kratko prokuhali. Pomiješajte ih sa svinjetinom u woku kako bi dobro upili slasni umak.

06

Na kraju poslužite u zdjelicama posuto sa tanko narezanim perima mladog luka. 

podijeli