Svinjska lopatica sa đumbirom i povrćem
sastojci
- 500 g krte svinjske lopatice
- 2 žlice naribanog ili sitno nasjeckanog đumbira
- 1 žlica korijandrovih sjemenki
- 2 češnja češnjaka
- 2 svježe čili papričice (bez sjemenki, sitno nasjeckane)
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 velika mrkva
- 1 stabljika brokule
- 1 crvena ili žuta paprika
- 4 mlada luka
- sok 1 limete
- 2 žlice jačeg sojina umaka
- 1 žlica tekućeg meda
- 4 žlice biljnog ulja
- sol
- papar
Način pripreme
Prepržite sjemenke korijandra pola minute u tavi ili woku na srednje jakom plamenu. Stavite ih u mužar i grubo zdrobite. Svinjsku lopaticu narežite na tanke trakice širine 2-3 cm.
U veću staklenu ili metalnu zdjelu stavite naribani đumbir, nasjeckane čili papričice bez sjemenki, zdrobljeni korijandar, narezani crveni luk, sojin umak, med i narezanu svinjetinu. Dobro sve promiješajte, pokrijte i stavite u hladnjak marinirati 2 sata.
Kad se svinjetina marinirala, izvadite je iz zdjele i dobro ocijedite a marinadu sačuvajte za poslije. U woku na jakoj vatri zagrijte pola ulja i pržite pola narezane svinjetine 2-3 minute dok ne porumeni. Izvadite meso na tanjur, obrišite wok i ulijte ostatak ulja. Stavite ostatak mesa i kratko ga prepecite. Vratite meso iz tanjura u wok i dodajte na trakice narezanu mrkvu, na trakice narezanu svježu paprika, cvjetove brokule i pola narezanog mladog luka. Posolite i popaprite po želji.
Pržite sve 1 minutu pa dodajte sačuvanu marinadu. Sve pržite dok umak ne zakuha pa dobro promiješajte da umak prekrije svinjetinu. Dodajte sok 1 limete i ostatak narezanog mladog luka.
Na kraju možete dodati kineske tanke rezance koje ste kratko prokuhali. Pomiješajte ih sa svinjetinom u woku kako bi dobro upili slasni umak.
Na kraju poslužite u zdjelicama posuto sa tanko narezanim perima mladog luka.