Svinjska leđa s pesto umakom
sastojci
- 800 g svinjskih leđa (kotleta)
- 2 žlice svježeg timijana
- 2 režnja češnjaka
- naribana korica i sok od 1 limuna
- 1 žlica maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Za pesto:
- 1 režanj nasjeckanog češnjaka
- 2 šake nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žlica prepečenih sjemenki pinjola
- 2 žlice svježe ribanog parmezana
- 3 žlice maslinova ulja
Način pripreme
Prvo pripremite pesto tako da sve sastojke osim maslinova ulja stavite u mužar i dobro ih izgnječite. Nakon toga polako umiješajte maslinovo ulje dok ne dobijete pesto odgovarajuće gustoće i dobro povežete sve sastojke.
Napravite marinadu za kotlete na način da ćete pomiješati sitno sjeckane listove timijana, sol, češnjak i svježe mljeveni papar. Sve izgnječite u mužaru pa dodajte maslinovo ulje, koricu i sok od 1 limuna. Dobivenom marinadom dobro premažite svinjske kotlete i pustite ih da se mariniraju desetak minuta ili duže.
Zagrijte grill tavu debljeg dna pa na nju stavite peći marinirane kotlete. Pecite ih nekoliko minuta sa obadvije strane pazeći da se ne posuše te da ostanu sočni. Nakon što ste ih ispekli ostavite ih nekoliko minuta da “odmaraju” kako bi se svi sokovi od pečenja upili u meso.
Poslužite ih prelivene pesto umakom uz prilog od kuhanog povrća ili pire krumpira sa zelenom salatom po izboru.
Ako je pripremite na ovaj način, bez miješanja, riža će ostati ljepljiva pa ćete je moći jesti štapićima.