Svinjetina s medom i đumbirom

sastojci

  • 500 g tanko rezanog svinjskog buta
  • 2 žličice naribanog ili sitno nasjeckanog đumbira
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 2 žlice jačeg sojina umaka
  • 2 žlice tekućeg meda
  • 1 žlica kineske mješavine pet začina
  • 2 žlice rižinog vina
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • 3 žlice kirikijevog ulja
  • 3 mlada luka
  • 2 zelene ili crvene svježe paprike
  • 1 žlica aceta balsamica
  • 1 žlica blagog sojina umaka
  • sok od jedne limete
  • 2 žlice vode
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Tanko narezane šnicle svinjskog buta narežite na trakice. Ogulite i naribajte korijen đumbira. Očistite papriku od sjemenki pa je narežite na trakice debljine 1 cm. U veću zdjelu stavite narezanu svinjetinu pa je pospite s kukuruznim brašnom. Dodajte naribani đumbir, jaki sojin umak, tekući med, kinesku mješavinu začina, rižino vino I sezamovo ulje. Sve dobro promiješajte, poklopite pa ostavite u hladnjak da se marinira minimalno 1 sat ili preko noći.

02

Zagrijte wok ili dublju tavu pa jako zagrijate polovicu kikirikijeva ulja. Izvadite narezani svinjski but iz marinade pa polovicu mariniranog mesa stavite peći u zagrijano ulje. Pecite ga svega par minuta pa ga rupičastom žlicom izvadite na toplo a wok prebrišite kuhinjskim papirom. Ponovo zagrijte ostatak kirikijevog ulja pa stavite pržiti ostatak svinjetine. 

03

Nakon par minuta vratite ostatak mesa u wok I dodajte narezanu paprika, mladi luk, aceto balsamico, blagi sojin umak i dvije žlice vode. Pržite sve nekoliko minuta dok paprika malo ne omekša a meso dobije boju. Na kraju dodajte sol i svježe mljeveni papar pa sve lagano zalijte sokom od limete. Jelo poslužite s kuhanom rižom ili kineskom tjesteninom. Kao dekoraciju možete poslužiti nekoliko tanko rezanih kriški limete.

podijeli