Svinjetina s medom i đumbirom
sastojci
- 500 g tanko rezanog svinjskog buta
- 2 žličice naribanog ili sitno nasjeckanog đumbira
- 1 žlica kukuruznog brašna
- 2 žlice jačeg sojina umaka
- 2 žlice tekućeg meda
- 1 žlica kineske mješavine pet začina
- 2 žlice rižinog vina
- 1 žličica sezamovog ulja
- 3 žlice kirikijevog ulja
- 3 mlada luka
- 2 zelene ili crvene svježe paprike
- 1 žlica aceta balsamica
- 1 žlica blagog sojina umaka
- sok od jedne limete
- 2 žlice vode
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Tanko narezane šnicle svinjskog buta narežite na trakice. Ogulite i naribajte korijen đumbira. Očistite papriku od sjemenki pa je narežite na trakice debljine 1 cm. U veću zdjelu stavite narezanu svinjetinu pa je pospite s kukuruznim brašnom. Dodajte naribani đumbir, jaki sojin umak, tekući med, kinesku mješavinu začina, rižino vino I sezamovo ulje. Sve dobro promiješajte, poklopite pa ostavite u hladnjak da se marinira minimalno 1 sat ili preko noći.
Zagrijte wok ili dublju tavu pa jako zagrijate polovicu kikirikijeva ulja. Izvadite narezani svinjski but iz marinade pa polovicu mariniranog mesa stavite peći u zagrijano ulje. Pecite ga svega par minuta pa ga rupičastom žlicom izvadite na toplo a wok prebrišite kuhinjskim papirom. Ponovo zagrijte ostatak kirikijevog ulja pa stavite pržiti ostatak svinjetine.
Nakon par minuta vratite ostatak mesa u wok I dodajte narezanu paprika, mladi luk, aceto balsamico, blagi sojin umak i dvije žlice vode. Pržite sve nekoliko minuta dok paprika malo ne omekša a meso dobije boju. Na kraju dodajte sol i svježe mljeveni papar pa sve lagano zalijte sokom od limete. Jelo poslužite s kuhanom rižom ili kineskom tjesteninom. Kao dekoraciju možete poslužiti nekoliko tanko rezanih kriški limete.