Very well done steak with mashed potatoes and mushrooms
© Copyright (c) 2021 Dejan Todorovic/Shutterstock. No use without permission.

Striploin steak s gljivama i pire krumpirom

sastojci

Za steak:

  • 4 striploin odreska (svaki 200 g)
  • 80 g maslaca
  • 1 žlica krupne morske soli, iz mlinca
  • 0.5 žlice šarenog papra, iz mlinca

Za gljive:

  • 250 g šampinjona
  • 50 g maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • 0.5 žličice soli
  • 0.25 žličice papra

Za pire od krumpira:

  • 500 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 1 žličica zrna gorušice
  • 1 žlica soli

Način pripreme

01

Odreske sobne temperature posolite i popaprite.

02

Na suhu i dobro zagrijanu tavu stavite odreske.

03

Pecite odreske s jedne strane 3 minute, potom ih okrenite pa u tavu dodajte maslac i dobro polijevajte odreske rastopljenim maslacem dok pečete drugu stranu 3 minute.

04

Zamotajte pečene odreske u aluminijsku foliju i ostavite da odmaraju 15 minuta.

05

Krumpir ogulite i narežite na kockice. Stavite u hladnu vodu i kuhajte. Kad se voda zagrije, dodajte dvije trećine količine soli. Kuhajte 15 - 20 minuta, dok krumpir ne postane mekan.

06

Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mu maslac, senf, zrna gorušice, mlijeko i ostatak soli pa dobro izradite gnječilicom za krumpir.

07

Maslac rastopite u tavi pa dodajte češnjak i šampinjone narezane na ploškice. Posolite i popaprite te pržite na jakoj vatri dok gljive sa svih strana ne poprime boju.

08

Steak izvadite iz folije i poslužite ga na pire-krumpiru, a po njemu rasporedite gljive.

podijeli