Striploin steak s gljivama i pire krumpirom
sastojci
Za steak:
- 4 striploin odreska (svaki 200 g)
- 80 g maslaca
- 1 žlica krupne morske soli, iz mlinca
- 0.5 žlice šarenog papra, iz mlinca
Za gljive:
- 250 g šampinjona
- 50 g maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 0.5 žličice soli
- 0.25 žličice papra
Za pire od krumpira:
- 500 g krumpira
- 50 g maslaca
- 1 žličica Dijon senfa
- 1 žličica zrna gorušice
- 1 žlica soli
Način pripreme
Odreske sobne temperature posolite i popaprite.
Na suhu i dobro zagrijanu tavu stavite odreske.
Pecite odreske s jedne strane 3 minute, potom ih okrenite pa u tavu dodajte maslac i dobro polijevajte odreske rastopljenim maslacem dok pečete drugu stranu 3 minute.
Zamotajte pečene odreske u aluminijsku foliju i ostavite da odmaraju 15 minuta.
Krumpir ogulite i narežite na kockice. Stavite u hladnu vodu i kuhajte. Kad se voda zagrije, dodajte dvije trećine količine soli. Kuhajte 15 - 20 minuta, dok krumpir ne postane mekan.
Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mu maslac, senf, zrna gorušice, mlijeko i ostatak soli pa dobro izradite gnječilicom za krumpir.
Maslac rastopite u tavi pa dodajte češnjak i šampinjone narezane na ploškice. Posolite i popaprite te pržite na jakoj vatri dok gljive sa svih strana ne poprime boju.
Steak izvadite iz folije i poslužite ga na pire-krumpiru, a po njemu rasporedite gljive.