Sporo pečena juneća rebra
sastojci
- 1.5 kg junećih rebara
- 0.5 šalice soja sosa
- 0.5 šalice junećeg temeljca
- 0.25 šalice smeđeg šećera
- 3 režnja češnjaka
- 1.5 cm svježeg đumbira
- 1 žličica sezamova ulja
- 1 žličica nasjeckanog svježeg čilija
- 2 žlice nasjeckanog korijandra ili peršina
- 1 žlica sezama za posipanje
Način pripreme
Prvo dobro operite pa posušite juneća rebra. Narežite ih na manje komade. Očistite češnjak i narežite ga na sitno. Ogulite korijen svježeg đumbira pa ga naribajte na sitni ribež. Svježu čili papričicu očistite od sjemenki pa je narežite na sitno. Zagrijte juneći temeljac pa odvojite ½ šalice za pripremu marinade. U dubljoj zdjeli pomiješajte soja sos, goveđi temeljac, smeđi šećer, češnjak, đumbir, sezamovo ulje i ljute papričice. Sada u marinadu stavite nasječena juneća rebra pa ih dobro promiješajte da se oblože marinadom. Ostavite rebra u hladnjak da se mariniraju na sat vremena ili preko noći.
Uzmite veću posudu za pečenje s poklopcem, stavite u nju marinirana rebra i prelijte ih gore s ostatkom marinade. Poklopite posudu i stavite sve peći 5-6 sati u zagrijanu pećnicu na 120°C ili dok meso ne otpada s kostiju. Ako vam je umak prerijedak, pomiješajte 2 žlice gustina i 1/4 šalice vode, dodajte u umak i pecite još 10-15 minuta. Poslužite s nasjeckanim korijandrom ili peršinom i pospite sezamom po želji. Uz marinirana sporo pečena juneća rebra možete poslužiti pečeni krumpir koji ste dodali zadnjih sat vremena pečenja mesa.