Špageti sa srdelama, pinjolima i grožđicama
sastojci
- 50 g pinjola
- 5 žlica biljnog ulja
- 100 g oštrog brašna
- 5 žlica maslinova ulja
- 400 g srdela
- 1 manja glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 50 g grožđica
- 400 g špageta
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 50 g maslaca
- sol
- papar
Način pripreme
Pinjole ispržite na suhoj tavi da dobiju laganu smeđu boju i stavite ih sa strane da se hlade.
U posoljenoj vodi skuhajte špagete prema uputi na pakiranju. Potom ih ocijedite i ohladite, a mali dio vode u kojoj su se špageti kuhali sačuvajte u posebnoj posudi.
U većoj tavi na biljnom ulju ispržite filete srdela koje ste prethodno očistili (maknuli glavu, utrobu i kosti) te ih uvaljali u oštro brašno. Ispržene srdele stavite sa strane, obrišite tavu papirnatim ubrusom, ulijte maslinovo ulje pa ispržite luk narezan na sitne kockice.
Nakon 5 minuta dodajte češnjak narezan na sitne kockice, pržite ga kratko pa podlijte vinom. Kad vino ispari, dodajte grožđice i špagete pa dolijte 100 ml vode od kuhanja špageta koju ste sačuvali.
Kada prokuha, po želji dodajte soli i papra pa umiješajte maslac i peršin. Poslužite na ovalnom pladnju, a na vrh tjestenine posložite srdele i prepržene pinjole.
Umjesto špageta možete koristiti i neku drugu tjesteninu