Špageti sa srdelama, pinjolima i grožđicama

sastojci

  • 50 g pinjola
  • 5 žlica biljnog ulja
  • 100 g oštrog brašna
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 400 g srdela
  • 1 manja glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 50 g grožđica
  • 400 g špageta
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 50 g maslaca
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Pinjole ispržite na suhoj tavi da dobiju laganu smeđu boju i stavite ih sa strane da se hlade.

02

U posoljenoj vodi skuhajte špagete prema uputi na pakiranju. Potom ih ocijedite i ohladite, a mali dio vode u kojoj su se špageti kuhali sačuvajte u posebnoj posudi.

03

U većoj tavi na biljnom ulju ispržite filete srdela koje ste prethodno očistili (maknuli glavu, utrobu i kosti) te ih uvaljali u oštro brašno. Ispržene srdele stavite sa strane, obrišite tavu papirnatim ubrusom, ulijte maslinovo ulje pa ispržite luk narezan na sitne kockice.

04

Nakon 5 minuta dodajte češnjak narezan na sitne kockice, pržite ga kratko pa podlijte vinom. Kad vino ispari, dodajte grožđice i špagete pa dolijte 100 ml vode od kuhanja špageta koju ste sačuvali.

05

Kada prokuha, po želji dodajte soli i papra pa umiješajte maslac i peršin. Poslužite na ovalnom pladnju, a na vrh tjestenine posložite srdele i prepržene pinjole.

Umjesto špageta možete koristiti i neku drugu tjesteninu

podijeli