Slani uskrsni kolač sa sirom i pršutom

sastojci

  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml maslinova ulja
  • 150 g naribanog sira (parmezan, pecorino ili drugi tvrdi sir)
  • 100 g pršuta, narezanog na kockice
  • 100 g salame, narezane na kockice
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice crnog papra
  • 0.5 žličice sušenog origana
  • svježi bosiljak ili metvica, za ukras

Način pripreme

01

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, crni papar i sušeni origano. U drugoj zdjeli umutite jaja pa ulijte mlijeko i maslinovo ulje te dobro promiješajte. Postupno dodajite suhe sastojke u smjesu s jajima, stalno miješajući dok smjesa ne postane glatka.

02

Dodajte u smjesu naribani sir, narezani pršut i salamu te sve dobro promiješajte. Smjesu izlijte u namašćeni kalup za pečenje i poravnajte površinu. Pecite oko 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C, dok slani kolač ne dobije zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne bude suha kad je izvadite.

03

Ostavite slani kolač da se malo ohladi prije nego što ga narežete na kocke. Poslužite ga toplog ili hladnog, ukrašenog svježim bosiljkom ili metvicom i uz dodatak suhomesnatih proizvoda po svom ukusu.

podijeli