Savory pie with minced meat and cabbage. Topped with baked mash potato crust and cheddar cheese. Served in cast iron skillet on wooden table. Table top view
Copyright (c) 2022 Angelika Heine/Shutterstock. No use without permission.

Slana pita s mljevenim mesom i kupusom

sastojci

Za nadjev:

  • 500 g mljevene govedine
  • 200 g kupusa, nasitno narezanog
  • 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 400 g pelata, nasjeckanih
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica dimljene paprike (opcionalno)

Za pire-krumpir:

  • 500 g krumpira
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • sol po ukusu

Za preljev:

  • 100 g cheddar sira, naribanog

Način pripreme

01

Krumpir ogulite pa ga narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju (15 - 20 minuta). Ocijedite kuhani krumpir, dodajte mlijeko i maslac te sve zgnječite u glatki pire. Posolite po svom ukusu.

02

U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu zlatno smeđi. Zatim dodajte mljevenu govedinu i pržite dok meso ne porumeni.

03

Kad ispržite meso, dodajte u tavu kupus, papriku i nasjeckane pelate. Dobro promiješajte i kuhajte dok povrće ne omekša, 10 - 15 minuta. Začinite solju, paprom i dimljenom paprikom po svom ukusu.

04

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

05

U prikladnu vatrostalnu posudu ili tavu stavite nadjev od mesa i povrća. Preko toga ravnomjerno rasporedite pire-krumpir.

06

Pospite naribani cheddar preko pirea.

07

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta ili dok sir ne dobije zlatno smeđu boju.

08

Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

podijeli