Savory pie with minced meat and cabbage. Topped with baked mash potato crust and cheddar cheese. Served in cast iron skillet on wooden table. Table top view
© Copyright (c) 2022 Angelika Heine/Shutterstock. No use without permission.

Slana pita s mljevenim mesom i kupusom

sastojci

Za nadjev:

  • 500 g mljevene govedine
  • 200 g kupusa, nasitno narezanog
  • 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 400 g pelata, nasjeckanih
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica dimljene paprike (opcionalno)

Za pire-krumpir:

  • 500 g krumpira
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • sol po ukusu

Za preljev:

  • 100 g cheddar sira, naribanog

Način pripreme

01

Krumpir ogulite pa ga narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju (15 - 20 minuta). Ocijedite kuhani krumpir, dodajte mlijeko i maslac te sve zgnječite u glatki pire. Posolite po svom ukusu.

02

U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu zlatno smeđi. Zatim dodajte mljevenu govedinu i pržite dok meso ne porumeni.

03

Kad ispržite meso, dodajte u tavu kupus, papriku i nasjeckane pelate. Dobro promiješajte i kuhajte dok povrće ne omekša, 10 - 15 minuta. Začinite solju, paprom i dimljenom paprikom po svom ukusu.

04

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

05

U prikladnu vatrostalnu posudu ili tavu stavite nadjev od mesa i povrća. Preko toga ravnomjerno rasporedite pire-krumpir.

06

Pospite naribani cheddar preko pirea.

07

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta ili dok sir ne dobije zlatno smeđu boju.

08

Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

podijeli