Slana pita s mljevenim mesom i kupusom
sastojci
Za nadjev:
- 500 g mljevene govedine
- 200 g kupusa, nasitno narezanog
- 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 400 g pelata, nasjeckanih
- 1 žlica suncokretova ulja
- sol i papar po ukusu
- 1 žličica dimljene paprike (opcionalno)
Za pire-krumpir:
- 500 g krumpira
- 100 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- sol po ukusu
Za preljev:
- 100 g cheddar sira, naribanog
Način pripreme
Krumpir ogulite pa ga narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju (15 - 20 minuta). Ocijedite kuhani krumpir, dodajte mlijeko i maslac te sve zgnječite u glatki pire. Posolite po svom ukusu.
U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu zlatno smeđi. Zatim dodajte mljevenu govedinu i pržite dok meso ne porumeni.
Kad ispržite meso, dodajte u tavu kupus, papriku i nasjeckane pelate. Dobro promiješajte i kuhajte dok povrće ne omekša, 10 - 15 minuta. Začinite solju, paprom i dimljenom paprikom po svom ukusu.
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
U prikladnu vatrostalnu posudu ili tavu stavite nadjev od mesa i povrća. Preko toga ravnomjerno rasporedite pire-krumpir.
Pospite naribani cheddar preko pirea.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta ili dok sir ne dobije zlatno smeđu boju.
Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.