Classic dish juicy Salisbury steak elevated beautiful table adornments bouquet of coral roses and a small side bowl of fresh blackberries. Perfect for a comforting home-cooked meal.
Copyright (c) 2023 ANokes/Shutterstock. No use without permission.

Salisbury odrezak s umakom od gljiva

sastojci

Za odreske:

  • 500 g mljevene govedine
  • 1 jaje
  • 50 g krušnih mrvica
  • 1 mala glavica luka, nasitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, nasitno nasjeckan
  • 1 žličica senfa
  • 1 žlica umaka od soje
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice ulja za prženje

Za umak:

  • 250 g gljiva (šampinjona), narezanih na tanke ploške
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 300 ml goveđeg temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • sol i papar, po želji
  • svježi peršin, za posipanje (opcionalno)

Način pripreme

01

U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu, jaje, krušne mrvice, nasitno nasjeckani luk i češnjak, senf i umak od soje. Posolite i popaprite po svom ukusu pa od smjese oblikujte 4 odreska.

02

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite odreske 5 - 7 minuta sa svih strana dok ne dobiju lijepu smeđu boju i ne budu pečeni iznutra. Potom ih izvadite iz tave i ostavite sa strane.

03

U istoj tavi rastopite maslac, dodajte narezane gljive i pržite ih dok ne omekšaju, oko 5 minuta.

04

Dodajte gljivama brašno i miješajte oko 1 minutu kako biste napravili laganu zapršku. Zatim polako ulijevajte goveđi temeljac, miješajući dok se umak ne zgusne.

05

Ulijte vrhnje za kuhanje i Worcestershire umak te nastavite kuhati još nekoliko minuta dok umak ne postane kremast. Ako bude potrebno, začinite solju i paprom.

06

Vratite odreske u tavu s umakom i kuhajte ih na laganoj vatri još 5 minuta kako bi se svi okusi proželi.

07

Poslužite odreske prelivene umakom od gljiva i posute svježim peršinom (ako želite), uz prilog po svojoj želji (npr. pire-krumpir, riža ili tjestenina).

podijeli