Salisbury odrezak s umakom od gljiva
sastojci
Za odreske:
- 500 g mljevene govedine
- 1 jaje
- 50 g krušnih mrvica
- 1 mala glavica luka, nasitno nasjeckana
- 1 češanj češnjaka, nasitno nasjeckan
- 1 žličica senfa
- 1 žlica umaka od soje
- sol i papar po ukusu
- 2 žlice ulja za prženje
Za umak:
- 250 g gljiva (šampinjona), narezanih na tanke ploške
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 300 ml goveđeg temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica umaka Worcestershire
- sol i papar, po želji
- svježi peršin, za posipanje (opcionalno)
Način pripreme
U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu, jaje, krušne mrvice, nasitno nasjeckani luk i češnjak, senf i umak od soje. Posolite i popaprite po svom ukusu pa od smjese oblikujte 4 odreska.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite odreske 5 - 7 minuta sa svih strana dok ne dobiju lijepu smeđu boju i ne budu pečeni iznutra. Potom ih izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istoj tavi rastopite maslac, dodajte narezane gljive i pržite ih dok ne omekšaju, oko 5 minuta.
Dodajte gljivama brašno i miješajte oko 1 minutu kako biste napravili laganu zapršku. Zatim polako ulijevajte goveđi temeljac, miješajući dok se umak ne zgusne.
Ulijte vrhnje za kuhanje i Worcestershire umak te nastavite kuhati još nekoliko minuta dok umak ne postane kremast. Ako bude potrebno, začinite solju i paprom.
Vratite odreske u tavu s umakom i kuhajte ih na laganoj vatri još 5 minuta kako bi se svi okusi proželi.
Poslužite odreske prelivene umakom od gljiva i posute svježim peršinom (ako želite), uz prilog po svojoj želji (npr. pire-krumpir, riža ili tjestenina).