Ropa vieja – kubansko nacionalno jelo

sastojci

  • 1 kg junećeg flama
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice mljevenog papra
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 veliki luk, tanko narezan
  • 3 paprike, tanko narezane
  • 1 mrkva, oguljena i nasjeckana
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 0.5 žličice mljevenog pimenta
  • 0.5 žličice dimljene mljevene paprike
  • 0.5 žličice mljevenog kumina
  • 0.5 žličice mljevenog korijandera
  • 2 lista lovora
  • 150 g punjenih maslina
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 250 g riže basmati

Način pripreme

01

Meso začinite solju i paprom. U tavi ili posudi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje pa pržite meso s obje strane oko 5 minuta.

02

Prebacite meso na tanjur, a u istu tavu na masnoću od mesa dodajte na trakice narezane paprike i luk te pržite 2 – 3 minute.

03

Dodajte nasjeckani češnjak i narezanu mrkvu i pržite još minutu. Smanjite vatru i u posudu vratite meso, dodajte origano, kim, piment, dimljenu papriku, kumin, korijander i lovorov list, promiješajte pa dodajte vino, pasiranu rajčicu i mesni temeljac.

04

Kuhajte na niskoj temperaturi oko 3 sata, dok meso potpuno ne omekša. Meso izvadite iz posude i pomoću 2 vilice natrgajte na tanke, duge komadiće. Vratite natrgano meso u posudu, dodajte narezane masline i nasjeckani peršin, po potrebi još posolite i na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta. Poslužite uz rižu koju ste prethodno skuhali prema uputama na ambalaži.

Ovo jelo možete pripremiti i tako da meso nakon prženja dugo pečete u pećnici na niskoj temperaturi, oko 3,5 sata na 150 – 160 °C.​

podijeli

Proizvodi iz recepta