Ropa vieja – kubansko nacionalno jelo
sastojci
- 1 kg junećeg flama
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- 1 veliki luk, tanko narezan
- 3 paprike, tanko narezane
- 1 mrkva, oguljena i nasjeckana
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml pasirane rajčice
- 300 ml mesnog temeljca
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica mljevenog kima
- 0.5 žličice mljevenog pimenta
- 0.5 žličice dimljene mljevene paprike
- 0.5 žličice mljevenog kumina
- 0.5 žličice mljevenog korijandera
- 2 lista lovora
- 150 g punjenih maslina
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- 250 g riže basmati
Način pripreme
Meso začinite solju i paprom. U tavi ili posudi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje pa pržite meso s obje strane oko 5 minuta.
Prebacite meso na tanjur, a u istu tavu na masnoću od mesa dodajte na trakice narezane paprike i luk te pržite 2 – 3 minute.
Dodajte nasjeckani češnjak i narezanu mrkvu i pržite još minutu. Smanjite vatru i u posudu vratite meso, dodajte origano, kim, piment, dimljenu papriku, kumin, korijander i lovorov list, promiješajte pa dodajte vino, pasiranu rajčicu i mesni temeljac.
Kuhajte na niskoj temperaturi oko 3 sata, dok meso potpuno ne omekša. Meso izvadite iz posude i pomoću 2 vilice natrgajte na tanke, duge komadiće. Vratite natrgano meso u posudu, dodajte narezane masline i nasjeckani peršin, po potrebi još posolite i na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta. Poslužite uz rižu koju ste prethodno skuhali prema uputama na ambalaži.
Ovo jelo možete pripremiti i tako da meso nakon prženja dugo pečete u pećnici na niskoj temperaturi, oko 3,5 sata na 150 – 160 °C.