Rolana teleća prsa
sastojci
- 2 kg telećih prsa
Za marinadu
- 1-2 ciabatte
- 250 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 1 glavica crvenog luka
- 2 vezice peršina
- 2 režnja češnjaka
- 200 g raznih gljiva
- 2 svježa jaja
- ribana korica i sok od 1 limuna
- 1 žlica krušnih mrvica
- 1 žlica svježih listova majčine dušice
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
- 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 100 ml suhog bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Teleća prsa dobro operite, posušite pa odvojite od kosti i očistite od masnoće. U prsima nožem napravite džep u koji ćete stavljati nadjev. Odložite ih sa strane dok pripremate nadjev.
Za pripremu nadjeva narežite ciabattu na kockice, stavite u zdjelu pa ih prelijte zagrijanim mlijekom da se razmoče. Pokrijte i stavite sa strane.
Očistite luk i češnjak pa ih nasjeckajte na sitno. Očistite gljive pa ih narežite na listiće. Operite i nasjeckajte listove peršina i majčine dušice. U tavi debljeg dna zagrijte maslac i na njemu popirjajte luk, gljive I nasjeckano začinsko bilje. Pirjajte sve 5-10 minuta dok tekućina ne ispari a povrće povene. Dodajte sok, koricu od jednog limuna i naribani muškatni oraščić. Nadjenite prsa, lagano srolajte i povežite kuharskim koncem.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Dobro zagrijte tavu pa na maslinovu ulju prepržite rolana teleće prsa sa svih strana da se meso zatvori kako bi kod pečenja ostalo sočno. Meso pecite poklopljeno u metalnoj ili vatrostalnoj posudi 90 minuta. Pred kraj pečenja dodajte bijelo vino pa posudu otklopite da se meso još malo zapeče.
Nakon pečenja meso izvadite iz pećnice i pustite da se odmori 15 minuta. Uz meso kao prilog možete poslužiti kuhano ili pečeno povrće uz svježu miješanu zelenu salatu. Uz nadjevena teleća prsa poslužite rashlađeno bijelo vino.
Dagnje možete otvoriti i na klasičan način kuhanjem. Stavite ih u široku plitku posudu na srednje jaku vatru i kuhajte poklopljene dok se ne otvore.