Rolana svinjska lopatica s umakom od naranče
sastojci
- 800 g svinjske lopatice (bez kosti)
- 1 srednja glavica luka
- 3 naranče
- 1 korjen celera
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica vinskog octa
- nekoliko grančica svježeg timijana
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Dobro operite i posušite svinjsku lopaticu. Natrljajte je solju i paprom pa je uvežite kuharskim koncem. Odložite sa strane dok ne pripremite ostale namirnice.
Očistite crveni luk pa ga narežite na tanke ploške. Ogulite celer pa ga narežite na male kockice. Naranču ogulite i narežite na kriške. Očistite je od koštica i opne, a preostale dvije naranče prerežite po pola i iscjedite.
Uzmite lim za pečenje, lagano ga namastite pa u njega položite povezanu svinjsku lopaticu. Okolo rasporedite narezani luk, celer, grančice timijana i naranče. Sve prelijte narančinim sokom i vinskim octom pa stavite peći lopaticu 90 minuta zaljevajući je povremeno sokom od pečenja.
Kad je lopatica pečena izvadite je iz lima i ostavite da se “odmori” 10 minuta. Vi za to vrijeme pripremite umak. Iz soka od pečenja lagano odstranite masnoću pa umak stavite na vatru da se reducira. Po želji ga možete zagustiti škrobnim brašnom ili usitniti štapnim mikserom. Narežite meso pa ga poslužite preliveno slasnim umakom od naranče. Za prilog možete poslužiti pečeni mladi krumpir ili pire krumpir.