Rolada od bijele ribe s bešamel umakom
sastojci
Za roladu:
- 600 g fileta bijele ribe (bakalar, oslić ili neka druga bijela riba)
- 3 kuhana jaja
- 50 g špinata, svježeg ili blanširanog
- 1 češanj češnjaka, nasitno nasjeckan
- 30 g krušnih mrvica
- sol i papar po ukusu
- 2 žlice maslinova ulja
Za bešamel umak:
- 40 g maslaca
- 40 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- sol i papar po ukusu
Za dekoraciju:
- svježi peršin, nasitno nasjeckan
Način pripreme
Filete ribe pažljivo tucite kuhinjskim batom između dva sloja plastične folije kako biste ih stanjili i lakše zarolali. Posolite i popaprite filete s obje strane.
Narežite kuhana jaja na sitne kocke. U zdjeli pomiješajte jaja, nasjeckani špinat, češnjak i krušne mrvice. Dodajte prstohvat soli i papra pa sve dobro izmiješajte.
Na svaki filet rasporedite sloj pripremljenog nadjeva. Zarolajte filete počevši od užeg kraja pa svaku rolicu učvrstite kuhinjskim koncem ili čačkalicama.
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte rolice ribe i kratko ih prepecite sa svih strana dok ne dobiju laganu zlatnu boju. Potom ih prebacite u posudu za pečenje, prekrijte folijom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta.
U loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i miješajte pjenjačom dok ne nastane pasta. Polako ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Začinite prstohvatom muškatnog oraščića, solju i paprom. Kuhajte 5 minuta, dok umak ne postane gust i kremast.
Rolice ribe narežite na ploške i posložite ih na tanjure. Prelijte toplim bešamel umakom i ukrasite svježim nasjeckanim peršinom.