
Rižoto sa svinjetinom
sastojci
- 400 g svinjskog buta (narezanog na kockice)
- 350 g riže za rižota Arborio
- 1 glavica crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 l mesnog temeljca
- 50 g maslaca
- 20 g naribanog parmezana
- 1 dcl bijelog suhog vina
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Narežite svinjski but na kockice od 1 cm. Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. S strane zagrijte 1 litru mesnog temeljca. U dubljoj posudi debljeg dna zagrijte ulje pa na njemu lagano popržite crveni luk dok se ne zazlati. Dodajte češnjak pa nakon minutu dodajte rižu. Miješajte rižu par minuta dok se ne zacakli. Dodajte vino i malo pojačajte vatru da alkohol ispari a ostanu samo slatkasti mirisi vina. Smanjite vatri i nakon što je riža upila vino dodajte prvu mjericu temeljca i sve dobro posolite I popaprite. Neprestano miješajte rižoto i kad je riža upila temeljac dodajte novi tek toliko da prekrije rižu.
Dok se rižoto lagano kuha zagrijte još jednu tavu sa strane i na maslinovu ulju prepržite na naglo kockice svinjskog buta. Pržite ih dok meso ne omekša. Nakon toga kockice svinjskog buta umiješajte u rižoto i nastavite kuhati rižoto dok ne potrošite sav temeljac ili dok riža ne bude kuhana.
U zadnjoj fazi kuhanja rižota kad je on gotov dodajte ostatak maslaca i umiješajte parmezan. Sve dobro promiješajte kako bi se oslobodio ostatak škroba iz riže a vaš rižoto postao gladak i kremast.
Rižoto poslužite odmah dok je kremast a možete ga dodatno ukrasiti sa par listića bosiljka. Uz ovo jelo će najbolje pasati čaša hladnog Chardonnaya.
Proizvodi iz recepta
