Rižoto sa šparogama
sastojci
- 250 g riže Arborio
- 200 ml bijelog vina
- 800 ml povrtnog temeljca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 500 g šparoga
- 1 žlica maslaca
- 1 šaka naribanog parmezana
- svježe mljeveni papar i sol po potrebi
Način pripreme
Luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Šparoge operite i uklonite im donji, tvrdi dio. U zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje, kad se ulje zagrijalo dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte češnjak i gornji dio šparoga te kratko pirjajte uz dodatak malo vrućeg temeljca. Kad tekućina ispari, dodajte rižu i miješajte na umjerenoj vatri minutu, dvije.
Prelijte vinom i nastavite kuhati uz miješanje i povremeno dolijevanje vrućeg temeljca. Kuhajte još toliko dugo dok se riža ne skuha, oko 15 minuta. Po potrebi dodajte još malo soli i papra.
Na kraju dodajte maslac i naribani parmezan, maknite s vatre i ostavite kratko poklopljeno. Poslužite u dubokim tanjurima.
Šparogu presavijte, ona će puknuti baš tamo gdje trebamo odvojiti mekani dio za rižoto od onog tvrdog dijela koji nećemo koristiti.