sastojci

  • 250 g riže Arborio
  • 200 ml bijelog vina
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 g šparoga
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šaka naribanog parmezana
  • svježe mljeveni papar i sol po potrebi

Način pripreme

01

Luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Šparoge operite i uklonite im donji, tvrdi dio. U zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje, kad se ulje zagrijalo dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast.

02

Dodajte češnjak i gornji dio šparoga te kratko pirjajte uz dodatak malo vrućeg temeljca. Kad tekućina ispari, dodajte rižu i miješajte na umjerenoj vatri minutu, dvije.

03

Prelijte vinom i nastavite kuhati uz miješanje i povremeno dolijevanje vrućeg temeljca. Kuhajte još toliko dugo dok se riža ne skuha, oko 15 minuta. Po potrebi dodajte još malo soli i papra.

04

Na kraju dodajte maslac i naribani parmezan, maknite s vatre i ostavite kratko poklopljeno. Poslužite u dubokim tanjurima.

Šparogu presavijte, ona će puknuti baš tamo gdje trebamo odvojiti mekani dio za rižoto od onog tvrdog dijela koji nećemo koristiti.

podijeli