
Rižoto s plodovima mora
sastojci
- 300 g riže Arborio
- 2 stabljike celera
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 1 l povrtnog temeljca
- 600 g plodova mora (lignje, dagnje, kozice)
- prstohvat šafrana
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni papar
- peršinov list
Način pripreme
Povrće očistite i nasjeckajte. Lignje, dagnje i kozice očistite (ostavite nekoliko cijelih dagnji i kozica za dekoraciju). Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk. Nakon 3 minute dodajte narezane grančice celera, protisnuti češnjak i lignje narezane na kolutiće, promiješajte pa nakon minute dodajte rižu.
Sve dobro promiješajte, dodajte vino i uz stalno miješanje kuhajte dok alkohol ne ispari. Sada riži dodajte šafran i polako dolijevajte vrući temeljac te uz stalno miješanje kuhajte rižoto 15 minuta. Dodajte dagnje i kozice pa još kratko kuhajte uz stalno miješanje kako bi rižoto bio fino kremast.
Maknite s vatre, dodajte nasjeckani peršinov list, žlicu maslaca, promiješajte, poklopite i nakon 5 minuta poslužite.
Rižoto stalno podlijevajte manjim količinama tekućine i neprestano miješajte kako bi bio lijepo kremast.
Proizvodi iz recepta
