
Rižoto od lignjuna
sastojci
- 250 g riže Arborio ili Carnaroli
- 1 l ribljeg temeljca (od oklopa kozica ili škampa)
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 2 sitno nasjeckana režnja češnjaka
- 200 ml suhog slatkog bijelog vina
- 100 g maslaca
- 400 g očišćenih lignjuna
- sok od 1 limuna
- žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Način pripreme
Zagrijte litru ribljeg temeljca. U dubljoj tavi ili woku zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk, češnjak i malo nasjeckanog peršina. Lagano pirjajte oko 5 minuta dok luk malo ne omekša. Dodajte lignjune koje ste prethodno dobro oprali, očistili i narezali na kolutiće. Kad su se lignjuni malo prodinstali dodajte vino i nastavite miješati dok vino ne ispari a ostane samo njegova slatkasta aroma.
Sada dodajte rižu i malo pojačajte vatru. Miješajte rižu oko minute dok ne postane staklasta i ravnomjerno se obloži masnoćom. Nakon što je riža upila vino, dodajte vrući temeljac tek toliko da prekrije rižu. Posolite rižu i nastavite tako dodavati temeljac lagano miješajući sve dok riža ne bude kuhana.
Na kraju kuhanja dodajte preostali maslac, ostatak sitno sjeckanog peršina te sve lagano promiješajte. Popaprite i zalijte lagano ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Poslužite toplo uz čašu rashlađene malvazije.
Proizvodi iz recepta
