Riža s piletinom na indijski način
sastojci
- 300 g DESPAR riže dugog zrna
- 120 g indijskog oraščića
- 0.25 žličice sjemenki kardamoma
- 300 g ljubičastog luka
- 1 žličica kurkume
- 1 vezica korijandra
- sol
- 900 ml vode
- 4 klinčića
- 2 cm korice cimeta
- 1 žlica kima
- 120 g suhih grožđica
- 1 žličica šafrana
- 60 ml maslinova ulja
- 600 g filea pilećih prsa
- 30 ml sezamova ulja
Način pripreme
Nasjeckajte dvije trećine luka, a ostatak narežite na kolute. U mužaru izmrvite pola količine indijskih oraščića i sjemenke kardamoma. U loncu zagrijavajte vodu, a kad provri, dodajte šafran i kuhajte na laganoj vatri.
U tavi ugrijte pola količine maslinova ulja, dodajte klinčiće, koricu cimeta, kim i pržite 1 - 2 minute, uz miješanje, na srednje jakoj vatri. Dodajte smrvljeni kardamom, rižu, nasjeckani luk, suhe grožđice i kurkumu pa, uz miješanje, pržite 3 - 4 minute, a potom posolite i premjestite u vatrostalnu posudu.
U međuvremenu meso narežite na komade, posolite i pržite kratko na sezamovu ulju. U tavi, na maslinovu ulju pržite kolute luka 3 - 4 minute da omekšaju. Naribajte preko riže pola količine indijskih oraščića, zalijte vrelom vodom sa šafranom i kuhajte u pećnici 25 minuta na 220 °C.
Nakon 10 minuta kuhanja rasporedite preko riže komade piletine, nasjeckani korijandar i kolute luka pa vratite u pećnicu na još 15 minuta. Gotovo jelo poslužite u zdjelicama.
Rižu nemojte prekuhati jer će se dodatno kuhati u pećnici.