Rigatoni s piletinom i umakom od votke
sastojci
- 400 g rigatoni tjestenine
- 200 g pilećih prsa narezanih na kockice
- 100 ml votke
- 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 100 ml S-BUDGET vrhnja za kuhanje
- 50 g parmezana, naribanog
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar po ukusu
- 1 šaka svježeg peršina nasitno nasjeckanog
Za marinara umak:
- 500 g pelata
- 30 ml maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
- 1 žlica osušenog origana
- 1 žlica osušenog bosiljka
- 0.5 žličice osušenog peršina
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat crnog papra
- 1 prstohvat šećera (po želji)
Način pripreme
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje za marinara umak.
Dodajte nasitno nasjeckani luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast, otprilike 5 minuta.
Dodajte pelate iz limenke, sol, crni papar, origano, bosiljak i peršin. Ako želite, možete dodati i prstohvat šećera da ublaži kiselost rajčica.
Smanjite vatru i kuhajte umak na niskoj temperaturi, povremeno miješajući, otprilike 20 - 25 minuta.
Kuhani umak izmiksajte štapnim mikserom.
Zagrijte veliki lonac slane vode i kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedite tjesteninu i ostavite je sa strane.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast.
Dodajte nasjeckani češnjak i na kockice narezano pileće meso u tavu. Pržite ih dok piletina ne postane zlatno smeđa sa svih strana.
Smanjite vatru na srednju jačinu pa u tavu dodajte pripremljeni marinara umak i votku. Ostavite da se umak lagano krčka oko 10 minuta kako bi alkohol ispario.
Nakon što se umak malo zgusne, dodajte mu vrhnje za kuhanje i promiješajte da se sve sjedini. Posolite i popaprite po svom ukusu.
Dodajte kuhane rigatone u tavu s umakom i dobro promiješajte da se tjestenina obloži umakom.
Na kraju pospite naribani parmezan preko tjestenine i piletine.
Poslužite toplo i posuto nasitno nasjeckanim svježim peršinom.