Riblja pita od orade i bakalara
sastojci
- 270 g lisnatog tijesta (u roli)
- 300 g dimljene orade
- 300 g fileta bakalara, zamrznutih ili svježih
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g maslaca
- 30 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 50 g luka
- 2 lista lovora
- 1 žličica soli
- 1 žličica grubo mljevenog papra
- 0.5 muškatnog oraščića
- 1 jaje
Način pripreme
Pećnicu uključite na 220 °C.
Tanko razvaljano lisnato tijesto prerežite popola. Duboki lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Polovicu razvaljanog tijesta stavite na dno lima, izbodite ga na nekoliko mjesta vilicom i odmah stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 minuta na 220 °C. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
U lonac s mlijekom dodajte luk, lovorov list, naribani muškatni oraščić, lovorov list, sol i grubo mljeveni papar. Dodajte bakalar i kuhajte 10 minuta. Izvadite iz mlijeka i narežite ili natrgajte ribu na manje komade. Dimljenu oradu također narežite na manje komade.
Mlijeko procijedite.
U loncu zagrijte maslac, dodajte brašno i pržite uz miješanje dok ne dobije svjetlosmeđu boju. Ulijte procijeđeno mlijeko i brzo miješajte na umjeren jakoj vatri. Kad se zgusne, maknite s vatre, dodajte vrhnje za kuhanje i brzo promiješajte. Ostavite da se malo ohladi.
Na pečeno lisnato tijesto stavite pripremljene komade ribe, prelijte umakom od mlijeka i vrhnja za kuhanje, preko toga stavite drugi dio lisnatog tijesta, premažite ga razmućenim jajetom, izbodite na nekoliko mjesta vilicom i sve vratite u pećnicu pa na istoj temperaturi pecite još 30 - 40 minuta.
Pečenu pitu ostavite da se hladi 20 minuta, a zatim poslužite.