Copyright (c) 2021 MariaKovaleva/Shutterstock. No use without permission.

Riblja pita od orade i bakalara

sastojci

  • 270 g lisnatog tijesta (u roli)
  • 300 g dimljene orade
  • 300 g fileta bakalara, zamrznutih ili svježih
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g luka
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica grubo mljevenog papra
  • 0.5 muškatnog oraščića
  • 1 jaje

Način pripreme

01

Pećnicu uključite na 220 °C.

02

Tanko razvaljano lisnato tijesto prerežite popola. Duboki lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Polovicu razvaljanog tijesta stavite na dno lima, izbodite ga na nekoliko mjesta vilicom i odmah stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 minuta na 220 °C. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.

03

U lonac s mlijekom dodajte luk, lovorov list, naribani muškatni oraščić, lovorov list, sol i grubo mljeveni papar. Dodajte bakalar i kuhajte 10 minuta. Izvadite iz mlijeka i narežite ili natrgajte ribu na manje komade. Dimljenu oradu također narežite na manje komade.

04

Mlijeko procijedite.

05

U loncu zagrijte maslac, dodajte brašno i pržite uz miješanje dok ne dobije svjetlosmeđu boju. Ulijte procijeđeno mlijeko i brzo miješajte na umjeren jakoj vatri. Kad se zgusne, maknite s vatre, dodajte vrhnje za kuhanje i brzo promiješajte. Ostavite da se malo ohladi.

06

Na pečeno lisnato tijesto stavite pripremljene komade ribe, prelijte umakom od mlijeka i vrhnja za kuhanje, preko toga stavite drugi dio lisnatog tijesta, premažite ga razmućenim jajetom, izbodite na nekoliko mjesta vilicom i sve vratite u pećnicu pa na istoj temperaturi pecite još 30 - 40 minuta.

07

Pečenu pitu ostavite da se hladi 20 minuta, a zatim poslužite.

podijeli