Ribarska pita s brancinom
sastojci
- 800 g fileta brancina
- 300 g špinata
- 3 češnja češnjaka
- 40 g maslaca
- 3 žlice maslinova ulja
- 4 žlice krušnih mrvica
- sol
- papar
Za pire:
- 800 g krumpira
- 50 g maslaca
- 100 g kiselog vrhnja
- sol
Način pripreme
Filete brancina posolite, popaprite i narežite na manje komade. U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite filete brancina i pržite ih do zlatnožute boje. Dodajte protisnuti češnjak, sitnije narezani špinat i pržite dok špinat ne povene. Maknite s vatre i ostavite na toplome mjestu.
Oguljeni krumpir skuhajte u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ga, pasirajte, dodajte vrhnje, maslac i dobro izmiješajte. Odgovarajuću vatrostalnu posudu za pečenje prvo premažite rastopljenim maslacem i pospite s 2 žlice krušnih mrvica.
Po dnu rasporedite poprženi brancin sa špinatom, a po njemu rasporedite pripremljeni pire. Premažite ga preostalim rastopljenim maslacem i pospite preostalim krušnim mrvicama. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C 30 – 40 minuta ili dok se pire ne zapeče i dobije lijepu boju. Poslužite toplo.