Ramstek u maslacu, vrhnju i šalot luku sa zapečenim punjenim mladim krumpirom
sastojci
- 1 kg obrađenog ramsteka bez kosti
- 100 g maslaca
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g šalot luka
- 4 veća mlada krumpira
- 2 jaja
- 200 g prešane kuhane šunke
- 100 g milerama
- 10 ml suncokretova ulja
- 1 pušlek svježeg kopra
- 50 ml bijelog vina
- 1 limun
- sol, bijeli papar, šećer
Način pripreme
Mladi krumpir operite bez skidanja ljuske, stavite u pećnicu na papir za pečenje i pecite 40 minuta na 180 °C. Kad je krumpir pečen i malo ohlađen, skinite vrh krumpira nožem po dužini te ga izdubite žličicom.
Izdubljeni krumpir zgnječite vilicom dok je topao, u njega dodajte sitno nerezane kockice šunke, mileram, pušlek svježeg sjeckanog kopra, jaja te sol i bijeli papar po želji. Smjesu stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom te napunite izdubljeni krumpir i zapecite u pećnici 10 do 15 minuta na 220 °C.
Za umak na maslacu propirjajte nasjeckani šalot luk. Podlijte s malo bijelog vina. Kad vino ispari dodajte vrhnje za kuhanje, sol, papar, naribajte malo korice limuna, jednu žličicu limunova soka te prstohvat šećera. Pustite da prokuha i da se zgusne 5 do 10 minuta.
Odležani ramstek posolite te ili grillajte ili pecite na ugrijanoj teflonskoj tavi. Na kraju pečenja popaprite ga bijelim paprom.
Osim mladog krumpira, na ovaj način možete pripremiti i batat.