Ragu od guske s tjesteninom
sastojci
- 800 g guščjeg mesa (ili pačjeg)
- 1 žlica guščje masti
- 100 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 100 g korijena celera
- 100 ml pasirane rajčice
- 100 ml bijelog ili crnog vina
- malo suhog origana
- 1 list lovora
- svježi peršin za posluživanje
- sol
- papar
Tijesto
- 500 g oštrog brašna
- 3 jaja (guščja)
- 30 ml ulja
- 0.5 žličice soli
Način pripreme
Luk, češnjak, mrkvu i celer očistite, narežite na manje komade i dobro usitnite u električnoj sjeckalici. Na zagrijanu guščju mast stavite usitnjeno povrće, dodajte na kockice narezano guščje meso (bez kosti), sol, papar, lovor i prelijte s oko 200 ml vode.
Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri, uz povremeno miješanje i podlijevanje vodom, dok meso ne omekša (oko 90 minuta). Pred kraj kuhanja dodajte pasiranu rajčicu, vino i origano pa kuhajte još 5 - 6 minuta. Gotov ragu pospite nasjeckanim peršinom.
Za to vrijeme pripremite domaću tjesteninu. Brašnu dodajte sol, ulje, jaja i zamijesite čvrsto tijesto. Ostavite ga pokrivenog da odmori 20 minuta, a zatim podijelite na nekoliko komada.
Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte (ili pomoću stroja) pa izrežite kvadrate. Oblikujte tjesteninu tako da spojite dva suprotna ugla kvadrata. Tijesto ostavite da se malo prosuši pa ga skuhajte u većoj količini posoljene vode i ocijedite.
Poslužite ragu od guske s domaćom tjesteninom.
Dok pripremate tijesto, prvo jaja razmutite vilicom, polako umiješajte brašno i na kraju rukama zamijesite čvrsto tijesto. Guščja jaja su veća i intenzivne žute boje pa će takvo biti i tijesto.