Ragu od gljiva s palentom
sastojci
- 300 g bukovača
- 250 g smeđih šampinjona
- 250 g šampinjona
- 2 glavice crvenog luka
- 1 vezica svježeg vlasca
- 400 g milerama
- 150 g maslaca
- 200 g instant palente
- 1 povrtna kocka za juhu
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g rezanih ploški slanine
- sol, bijeli papar
- malo suncokretova ulja
Način pripreme
Crveni luk očistite i narežite na ploške. Pirjajte ga na pola količine maslaca. Kad je luk propirjan dodajte očišćene i narezane gljive. Pirjajte 10 do 15 minuta pa dodajte vrhnje za kuhanje i 200 ml milerama.
Kad prokuha začinite solju i bijelim paprom te na samom kraju dodajte sitno sjeckani vlasac. Pustite da prokuha do željene gustoće i servirajte uz zapečenu palentu.
U pola litre kipuće vode dodajte ostatak maslaca i sol. Kad prokuha dodajte povrtnu kocku, promiješajte da se kocka rastopi te dodajte instant palentu uz miješanje. Kad je palenta gotova maknite s vatre i dodajte ostatak milerama uz miješanje.
Palentu pretresite u kalup po izboru i kad se ohladi i stvrdne narežite ju na ploške i zapecite na teflon tavi na vrlo malo ulja s obje strane.
Oplemenite palentu dodatkom nekog svježeg začinskog bilja prema vlastitom odabiru. Birajte ono čiji okus vam najbolje odgovara.